Συνεχίζουν την απεργία οι κρατούμενοι στα Γρεβενά

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2010, 17:15
Συνεχίζουν την απεργία οι κρατούμενοι στα Γρεβενά
Για 6η συνεχόμενη μέρα συνεχίζουν την απεργία πείνας 400 κρατούμενοι στις Φυλακές Γρεβενών.

Οι φυλακισμένοι ξεκίνησαν την απεργία πείνας στις 11 Ιανουαρίου του 2010, όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, καταγγέλλοντας τις «απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους».

Η οργάνωση καταγγέλλει ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών συμπεριφέρονται στους κρατουμένους «χωρίς κανένα σεβασμό στην αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους».

Καταγγέλλει επίσης ότι τα αιτήματα των κρατουμένων στις Φυλακές Γρεβενών για άδειες, όπως προβλέπονται από τον Σωφρονιστικό Κώδικα, είτε αγνοούνται είτε απορρίπτονται χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, προσθέτοντας ότι ήδη από τον Αύγουστο του 2008 ο Συνήγορος του Πολίτη με Ειδική Έκθεση αναφέρθηκε στην προβληματική εφαρμογή του θεσμού των αδειών, όμως ενάμιση χρόνο μετά η κατάσταση παραμένει η ίδια.

Σημειώνει ότι οι βασικές ανάγκες των κρατουμένων δεν καλύπτονται και είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν τα πάντα, κάτι που έχει τραγικές συνέπειες, γιατί πολλοί δεν έχουν καμιά τέτοια δυνατότητα.

Τέλος, η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας αναφέρει ότι οι κρατούμενοι έχουν καταθέσει με υπόμνημα τα αιτήματά τους στον υπουργό Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χωρίς να έχουν λάβει μέχρι τώρα καμία απάντηση.

Η Πρωτοβουλία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με κρατούμενους των Φυλακών Γρεβενών που είναι διατεθειμένοι να καταγγείλουν επώνυμα.

Διαβάστε επίσης:

Απεργία πείνας κρατουμένων στις φυλακές Γρεβενών  15 Ιανουαρίου 2010, 20:39Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2010, 17:15