Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ συμμετείχε στη Σύνοδο Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Ναυτικών (CHIEFS OF EUROPEAN NAVIES – CHENS), που διοργανώθηκε από το Φινλανδικό Ναυτικό στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, από την Πέμπτη 17 έως την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018. 

Η CHENS αποτελεί ένα ανεπίσημο forum, που αποσκοπεί στην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Ναυτικών και στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των μελών της. Στην εν λόγω Σύνοδο συμμετέχουν Ναυτικά ευρωπαϊκών χωρών που είναι μέλη της ΕΕ ή / και του ΝΑΤΟ, ενώ παρατηρητές είναι η Διοίκηση των Αμερικανικών Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής (U.S. Naval Forces Europe/Africa- NAVEUR/NAVAF), τα Διεθνή Στρατιωτικά Επιτελεία του ΝΑΤΟ (International Military Staff – IMS) και της ΕΕ (EU Military Staff – EUMS), καθώς και η Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την 1η ημέρα της Συνόδου, ο Αρχηγός ΓΕΝ πραγματοποίησε συναντήσεις με τους ομολόγους του της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας.

Το βασικό θέμα της Συνόδου ήταν η ολιστική προσέγγιση στην επίλυση των θεμάτων Ασφαλείας στο θαλάσσιο περιβάλλον και εξετάσθηκε – μεταξύ άλλων – ο δυνητικός ρόλος των Ναυτικών στη μεταναστευτική κρίση και ιδιαίτερα η ανθρωπιστική πτυχή του. Την έναρξη των εργασιών της Συνόδου κήρυξε ο Υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας, κ. Jussi Niinistö, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Φινλανδίας Πτέραρχος Jarmo Lindberg.

Η CHENS 2019 θα λάβει χώρα στη Λισαβόνα, υπό την προεδρία του Ναυτικού της Πορτογαλίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης