Συνοριοφύλακες... στην πόλη

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011, 20:52
Συνοριοφύλακες... στην πόλη

Ρεπορτάζ : Τόνια Κανελλίδου

Στο έλεος των αλλοδαπών βρίσκονται τα σπίτια στην περιοχή του Δήμου Πωγωνίου στην ευρύτερη περιφέρεια της Ηπείρου, μετά από τις  αποσπάσεις των συνοριφυλάκων που άφησαν τις περιπολίες για την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών και μετατέθηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με καταγγελίες  την τελευταία εβδομάδα έντεκα σπίτια λεηλατήθηκαν χωρίς κανένας να το πάρει είδηση.  Ότι είχε απομείνει έγινε καπνός με ιδιαίτερη άνεση ενώ οι κλέφτες είχαν και τη ευκαιρία να φάνε αλλά και να πιουν καφέ. Απόρροια όλων αυτών είναι η κατάργηση του στρατιωτικού φυλακίου αλλά και η αποδυνάμωση του τμήματος συνοριοφυλάκων.

Από τα σύνορα στα Γιάννενα

Η υπηρεσία συνοριοφυλάκων συστάθηκε για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της λαθρομετανάστευσης και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος, όμως, κάτι τέτοιο δεν έχει ισχύ αφού όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά  ο Δήμαρχος Πωγωνίου, κ. Κώστας Καψάλης, «Οι άνθρωποι προσλήφθηκαν για έναν συγκεκριμένο σκοπό για τη συνοριακή φύλαξη, διότι ανήκουμε στις περιοχές που δεχόμαστε μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών. Έχουμε φτάσει όμως στο σημείο οι συνοριοφύλακες να μετακινούνται για να καλύψουν τις ανάγκες του τμήματος Ιωαννίνων. Κάτι τέτοιο είναι παράνομο καθώς η οργανική τους θέση βρίσκεται στα σύνορα».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αστυνομία της περιοχής ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη, ο οποίος μας ανέφερε χαρακτηριστικά για το θέμα  των συνοριοφυλάκων «αφού δεν έγιναν καινούργιες προσλήψεις ποιος είναι ο λόγος που οι αρμόδιοι έκριναν ότι θα πρέπει να πάρουν τους συνοριοφύλακες από τις περιοχές που τους χρειαζόμαστε και να τους πάνε να φυλάνε το γήπεδο στα Γιάννενα;  Αφού η ίδια η υπηρεσία μετακινεί δωρεάν στα Γιάννενα τους υπαλλήλους της, εκείνοι δεν έχουν κανένα λόγο να κάτσουν στην περιοχή με τους λιγοστούς ηλικιωμένους κατοίκους  και προτιμούν να κατέβουν στην πόλη. Δεν προσλήφθηκαν όμως με τη λογική να φεύγουν από την περιοχή την οποία έχουν κληθεί να υπηρετούν».

Ακούστε τι δήλωσε ο κ.Καψάλης


Στη τροχαία τοποθετούνται συνοριοφύλακες

Ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων κ. Παναγιώτης Χαρέλας  που μίλησε αποκλειστικά στη zougla.gr ανέφερε χαρακτηριστικά «Οι υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης και δίωξης λαθρομετανάστευσης αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο μηδέν. Ακόμη και η λέξη υπολειτουργούν θα ήταν πολύ μεγάλη για τις υπηρεσίες όπως τις έχουν καταντήσει.  Όπου υπάρχει υπηρεσία συνοριακής φύλαξης είναι αποδεκατισμένη σε βαθμό τέτοιο, που σας βεβαιώνω ότι δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε σωστά».

Και συνεχίζει αποκαλύπτοντας  ότι «μεγάλος όγκος συνοριοφυλάκων από το 50- 80% έχει μετατοπιστεί σε ξένες προς το αντικείμενο του υπηρεσίες όπως τροχαία, ασφάλεια, τμήμα, επιτελεία, γραφεία, κλπ γεγονός που είναι παράτυπο. Ο τρόπος που γίνεται αυτό είναι καθαρά μέσω διάθεσης. Η λέξη διάθεση είναι μια εφεύρεση των αρμοδίων για να εξυπηρετούν τις ανάγκες της υπηρεσίας,  δεν πηγάζει από κανένα προεδρικό διάταγμα».

Δείτε τα υπομνήματα των συνοριοφυλάκων προς την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ

    

 

Ακούστε τι δήλωσε ο κ.ΧαρελάςΤελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011, 21:17