Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ρέθυμνο, κατόπιν πρωτοβουλίας του δημάρχου Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννη Πιπεράκη, με θέμα την προστασία της περιοχής της Πρέβελης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έκδηλη ήταν η αγωνία των Αρχών, των φορέων και των κατοίκων, καθώς, οκτώ μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο φοινικόδασος Πρέβελη, δεν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα για τη φύλαξη της περιοχής, γεγονός που αποδίδεται στην εμπλοκή πολλών υπηρεσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μολονότι από την πρώτη στιγμή ενεκρίθησαν γενναίες χρηματοδοτήσεις για τη δημιουργία έργων προστασίας της περιοχής, εντούτοις αυτά βρίσκονται ακόμα στο στάδιο των μελετών.

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η σύσταση ενός φορέα που θα διαχειρίζεται την περιοχή και θα μπορεί να κινείται ευέλικτα. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται να ολοκληρωθεί η μελέτη του δήμου που ξεκίνησε από το 2002 και αφορά στη διαχείριση των επισκεπτών της Πρέβελης.

Η περιοχή που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα είναι επισκέψιμη. Έχει περιφραχτεί με πλέγμα για την απαγόρευση της βόσκησης, ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, αν και έχουν περάσει τόσοι μήνες, δεν έχουν ακόμα απομακρυνθεί τα καμένα κλαδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, δεν έχει μέχρι στιγμής διευκρινιστεί πώς θα φυλάσσεται ο χώρος, κάτι που, όμως, αναμένεται να γίνει το προσεχές διάστημα είτε από αγροφύλακες είτε από εθελοντικές οργανώσεις, αφού πρώτα οριοθετηθεί η περιοχή, κατά πάσα πιθανότητα, με την τοποθέτηση σχοινιών.

Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα, ο οποίος ήταν παρών σε όλη τη διάρκεια της σύσκεψης, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου οι φορείς και οι υπηρεσίες θα συναντηθούν εκ νέου, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το ζήτημα.

Πηγή: cretalive.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης