Η ανάγκη άμεσης επικαιροποίησης του έργου του φράγματος Σεμπρωνιώτη επαναβεβαιώθηκε σε σύσκεψη της επιτροπής διαχείρισης υδάτων, που έγινε σήμερα στα Χανιά

Το έργο είναι απαραίτητο για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων στα Χανιά, άλλα έχει μείνει στις καλένδες, καθώς η μελέτη κατασκευής του εκκρεμεί από το 1991, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συμφωνήσαμε να ενεργοποιήσουμε τις μελέτες αυτές από σήμερα και να προτείνουμε στις αντίστοιχες υπηρεσίες τη συνέχιση των μελετών» – δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη. Η σκοπιμότητα του έργου έχει αξιολογηθεί και σύμφωνα με τον κ. Βουλγαράκη «θα ενεργοποιηθούν όλοι όσοι χρειάζεται ώστε να προχωρήσουν οι μελέτες».

Η ανάγκη για τη δημιουργία του φράγματος αναδεικνύεται και από μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης, στην οποία οι επιστήμονες διαπιστώνουν έλλειμμα 15 εκατ. κυβικών νερού για τον βόρειο άξονα, με βάση τις καταμετρημένες ανάγκες και το υπάρχον υδάτινο δυναμικό που αξιοποιείται. Όπως επισημαίνουν, το έλλειμμα αυτό θα μπορούσε να καλυφθεί με έργα υποδομής, που όμως δεν έχουν γίνει εδώ και χρόνια, αλλά και με μια σύγχρονη διαχείριση του νερού ύδρευσης και άρδευσης.

«Αυτό το οποίο πρέπει να επιβεβαιωθεί είναι ότι αυτά που συμφωνούμε να έχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης» – δήλωσε μετά την σύσκεψη ο δήμαρχος Πλατανιάς Γιάννης Μαλανδράκης, καθώς το προτεινόμενο φράγμα βρίσκεται στα διοικητικά όρια του δήμου του, και σημείωσε ότι στην επικαιροποιημένη μελέτη πρέπει να προχωρήσει και μελέτη περιβαλλοντικών όρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ακόμα είπε από την συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης υδάτων, επιβεβαιώθηκε η σκοπιμότητα του έργου και ανατέθηκε στον Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης να αποφανθεί για το κόστος επικαιροποίησης της μελέτης, ενώ μέχρι να προχωρήσει το έργο συμφωνήθηκε να υπάρξει αναρρύθμιση των γεωτρήσεων στην περιοχή.

Το φράγμα Σεμπρωνιώτη που ουσιαστικά είναι δίδυμο έργο καθώς η μελέτη προβλέπει και την αξιοποίηση των πηγών “Ντεριανού” θα έχει χωρητικότητα 30 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης