Μια διαφορετική Πρωτοχρονιά θα κάνουμε και φέτος, με περιορισμούς και αυστηρά μέτρα, αφού η εκτίναξη των περιστατικών μόλυνσης ώθησε τους ειδικούς να λάβουν νέες αποφάσεις. Στις 9:30 το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ γύρω στις 10:30 αναμένεται και η πρώτη εκτίμηση για την πορεία των σημερινών περιστατικών μόλυνσης.

Στη συνέχεια, στις 12:00 το μεσημέρι, συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών, που θα κάνει την τελική εισήγηση στην κυβέρνηση, η οποία θα λάβει την τελική απόφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νέα μέτρα

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τις 3 Ιανουαρίου και, όπως όλα δείχνουν, θα εφαρμοστούν νωρίτερα και συγκεκριμένα από το πρωί της Πέμπτης, είναι τα εξής:

– Οι χώροι διασκέδασης και η εστίαση θα λειτουργούν μέχρι τις 12:00 τα μεσάνυχτα. Δεν επιτρέπεται η παρουσία ορθίων, ενώ επιβάλλεται όριο 6 ατόμων ανά τραπέζι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Σχετικά με τα γήπεδα, αποφασίστηκε να λειτουργούν με πληρότητα στο 10% και με πλαφόν 1.000 θεατές. Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα μέτρα, οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

– Για τους εργαζομένους εστίασης καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας ΚΝ95, όπως και σε σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ.

– Η τηλεργασία θα φτάσει το 50% και θα εφαρμοστεί το κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

– Επίσης, η επίσκεψη σε γηροκομεία και δομές υγείας θα γίνεται μόνο με αρνητικό PCR.

– Αυστηροποιείται το επισκεπτήριο σε νοσοκομεία και αποκλείονται οι ιατρικοί επισκέπτες.

Ακόμα πιο αυστηρά μέτρα στο τραπέζι

Άλλο ένα μέτρο που εξετάζεται είναι η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση και στη διασκέδαση, μέτρο που, αν τελικά υιοθετηθεί, θα φέρει σε δύσκολη θέση τους επιχειρηματίες, που θα βλέπουν χωρίς κόσμο τα μαγαζιά τους. Αυτό το μέτρο δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμα και σε κλείσιμο των μπαρ, κλαμπ και των νυχτερινών κέντρων.

Σε πρώτη φάση τα μέτρα αυτά θα έχουν ισχύ έως τις 16 Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ, «σαφείς συστάσεις και οδηγίες για το ρεβεγιόν την Πρωτοχρονιά και τις συγκεντρώσεις στα σπίτια, καθώς και για την εστίαση και τη διασκέδαση» προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, είπε μεταξύ άλλων: «Η μετάλλαξη Όμικρον είναι εδώ, η μεταδοτικότητα είναι εξαιρετικά υψηλή και τα κρούσματα σπάνε ρεκόρ. Σήμερα (σ.σ.: την Τρίτη 28/12), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα ξεπεράσουν τα 15.000. Επικρατεί η Όμικρον, γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, χωρίς αυτό να μας δημιουργεί πανικό. Ήδη στην πρωινή εκτίμηση είδαμε ότι τα κρούσματα ξεπερνούν σε αριθμό από κάθε άλλη φορά, γιατί η μετάλλαξη αυτή έχει μεγάλη μεταδοτικότητα».

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Προς το παρόν, δεν έχουν πει ξεκάθαρα εάν η επαναλειτουργία των σχολείων θα αλλάξει ημερομηνία ή εάν θα ανοίξουν κανονικά όπως προβλέπεται αμέσως μετά τις γιορτές. Ωστόσο, η κατάσταση θα αξιολογηθεί το διάστημα αυτό και οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν λίγες μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης