«Η εκ νέου ενεργοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών και συνοδών φαινομένων στις περιοχές όπου αναμένεται να εκδηλωθούν αποφασίστηκε σε σύσκεψη της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος» επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Η σύσκεψη αυτή στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε μετά την έκδοση νέου έκτακτου δελτίου πρόγνωσης καιρού από την ΕΜΥ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο μηχανισμός της Υπηρεσίας μας θα βρίσκεται σε ετοιμότητα με διασπορά οχημάτων» είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, ενώ πρόσθεσε πως για τις περιοχές στις οποίες αναμένεται να εκδηλωθούν τα καιρικά φαινόμενα δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες στους περιφερειακούς διοικητές της Πυροσβεστικής, ώστε όλοι στο Σώμα να είναι σε ετοιμότητα στους σταθμούς βάσης για άμεση επέμβαση, εφόσον απαιτηθεί.

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και περιφέρειες και δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Η Πυροσβεστική εφιστά την προσοχή στους πολίτες ώστε να ασφαλίσουν αντικείμενα, να αποφεύγουν να διασχίσουν χειμάρρους και ρέματα τόσο πεζή όσο και με οχήματα κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για ώρες μετά την εκδήλωσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, συμβουλεύει να αποφεύγουν υπαίθριες εργασίες και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, ενώ σε περίπτωση χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον χώρο αυτόν, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι πέρασε η καταιγίδα.

Τέλος, η Πυροσβεστική συμβουλεύει να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα ή αναρτημένες πινακίδες, γενικά από σημεία στα οποία μπορούν να πέσουν αντικείμενα.

Επίσης, ο αντιπύραρχος Αριστοτέλης Παπαδόπουλος (φυσικός Μετεωρολόγος) υπογράμμισε ότι ο καιρός επηρεάζεται από τα δυτικά από βαρομετρικό χαμηλό με την ονομασία «Αντίνοος». Όπως πρόσθεσε, ήδη επηρεάζονται με βροχοπτώσεις περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα της ορεινής Θεσσαλίας. Επεσήμανε, δε, ότι σταδιακά θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου Πελάγους, η δυτική Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος, ενώ αναμένεται ότι από το απόγευμα θα επηρεαστεί η Αττική και στη συνέχεια η ανατολική Στερεά Ελλάδα, οι Σποράδες και η Εύβοια.

Είπε, μάλιστα, ότι τα φαινόμενα αναμένονται ισχυρά κατά τόπους με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, ισχυρές βροχές και πολύ ισχυρούς ανέμους. Τέλος, ανέφερε ότι από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης θα επηρεαστούν τα νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου καθώς και η Κρήτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης