Τελικά και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η ισχύς της σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε στις 08.14 το πρωί στην περιοχή της Πύλου ήταν της τάξεως των 5,2 Ρίχτερ, ενώ το εστιακό της βάθος υπολογίζεται στα επτά χιλιόμετρα, δηλαδή ήταν πολύ επιφανειακή.

Τα μεγέθη αυτά επιβεβαίωσε στο zougla.gr, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο σεισμολόγος, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Γεράσιμος Χουλιάρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μηχανισμός της αυτόματης ανάλυσης του σεισμικού φαινομένου που λειτουργεί στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε προηγουμένως μετρήσει τον σεισμό στους 5,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Πρόκειται για έναν μηχανισμό πρώτης προσέγγισης του φαινομένου. Ωστόσο, ο καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό πως το μέγεθος της σεισμικής δόνησης στην Πύλο ήταν της τάξεως των 5,3 R, ενώ σε δηλώσεις του σε γνωστή ιστοσελίδα είπε ότι ο σεισμός ήταν 5,5 Ρίχτερ. Προκύπτει, λοιπόν, ένα ερώτημα ως προς τα μεγέθη που αναφέρονται από επίσημα χείλη, δεδομένου ότι μια διαφορά 0,3 του βαθμού σε κλίμακα Ρίχτερ μεταφράζεται στην πραγματικότητα σε δόνηση με πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις, αφού η εξέλιξη στη συγκεκριμένη κλίμακα δεν είναι απλώς αλγεβρική, ούτε καν γεωμετρική, αλλά εκθετική. Με λίγα λόγια, η διαφορά της τάξεως 0,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ διαφοροποιεί έναν ισχυρό από έναν πολύ ισχυρότερο σεισμό και άρα με πολύ πιο εκτεταμένες συνέπειες.

Η επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 28 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μεθώνης και δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή ζημιές.
O σεισμός, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε αισθητός μεταξύ άλλων σε Μεσσηνία, Ηλεία και Ζάκυνθο.
Το zougla.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη, ο οποίος επεσήμανε πως η σεισμική δόνηση ήταν ισχυρή, αλλά ευτυχώς δεν υπάρχουν ζημιές.

Ακούστε τι δήλωσε ο Δ. Καφαντάρης στο zougla.gr:

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου που είναι εγκατεστημένος στην Κεφαλονιά:
Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου που είναι εγκατεστημένος στη Μεσσηνία:
Το zougla.gr επικοινώνησε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία μας ενημέρωσε πως προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια κλήση από πολίτες.
Πάντως, προληπτικά θα βγει για περιπολία ένα όχημα της Υπηρεσίας, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι

«Η περιοχή αυτή έχει υψηλή σεισμικότητα. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο για τη συγκεκριμένη περιοχή, πολύ περισσότερο που το επίκεντρο είναι στη θάλασσα» δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Το Ευρωπαϊκό – Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο αρχικά έκανε λόγο για σεισμό 5,8R, ωστόσο λίγο αργότερα ανέφερε ότι η δόνηση ήταν μεγέθους 5,1R.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, ο σεισμός ήταν υποθαλάσσιος και έγινε ιδιαίτερα αισθητός. «Η περιοχή είναι έντονα σεισμογενής, ωστόσο δεν πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις. Μάλλον πρέπει να είναι ο κύριος σεισμός» είπε ο κ. Λέκκας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης