Σεισμός 6,2 R δυτικά της Κρήτης

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2013, 16:15


Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,2 R σημειώθηκε στις 16.11 σε υποθαλάσσια περιοχή δυτικά των Χανίων της Κρήτης, κατά την προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού ορίζεται στα 50 χλμ. δυτικά του Πλατάνου Χανίων και 39 χλμ. νοτιοανατολικά των Αντικυθήρων, ενώ το εστιακό του βάθος στα 23 χλμ. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, αναμένεται μετασεισμική ακολουθία.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε άλλες περιοχές της χώρας, από τις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο ως την Πρέβεζα. Από τη δόνηση ταρακουνήθηκαν και οι κάτοικοι της Αττικής.

VIDEO: Η στιγμή του σεισμού
Υλικές ζημιές από το σεισμό:


Δεκάδες πολίτες επικοινώνησαν με τη zougla.gr και τόνισαν ότι ο σεισμός ήταν μεγάλος και προκλήθηκαν μικρές ζημιές στα σπίτια. Οι κάτοικοι των Χανίων πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους, ενώ ένας ηλικιωμένος, πάνω στον πανικό του, πήδηξε από τον πρώτο όροφο, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί σοβαρά.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου άρχισαν να χτυπούν οι συναγερμοί σε καταστήματα και επιχειρήσεις, ενώ όσοι βρισκόταν μέσα σε αυτά βγήκαν στον δρόμο. Σε σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις τα εμπορεύματα έπεσαν από τα ράφια, ενώ στον επαρχιακό δρόμο Χανίων-Θερίσου σημειώθηκε πτώση βράχων στο οδόστρωμα και στο σημείο έσπευσε όχημα της Πυροσβεστικής. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία του επαρχιακού δικτύου.

Λόγω της κατάστασης συγκαλείται εκτάκτως στο δημαρχείο το συντονιστικό όργανο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Και στην περιοχή της Κισάμου, που βρισκόταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Χαράλαμπο Πιτσιγαυδάκη, δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές, ωστόσο επί ποδός βρίσκονται οχήματα της Πυροσβεστικής και του Δήμου προκειμένου να καταγράψουν τυχόν προβλήματα. Υλικές ζημιές υπήρξαν και στην Παλαιά Πόλη των Χανίων, βάσει μαρτυριών.

Ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο zougla.gr, τόνισε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν αναμένεται μεγαλύτερος σεισμός, καθώς υπάρχει μετασεισμική ακολουθία:


Ο σεισμολόγος δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας μίλησε στο zougla.gr για τη σεισμική δόνηση:


Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στα Αντικύθηρα:Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στον Βάμο Αποκορώνου Χανίων:Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στις Βελιές Λακωνίας:Η μέχρι στιγμής μετασεισμική ακολουθία:

12-10-2013, 16.55, 3,3 R, 47 χλμ. δυτικά των Χανίων
12-10-2013, 16.40, 3,1 R, 46 χλμ. δυτικά των Χανίων
12-10-2013, 16.33, 3,3 R, 31 χλμ. δυτικά των Χανίων
12-10-2013, 16.29, 3,1 R, 68 χλμ. δυτικά των Χανίων

Πώς περιγράφουν οι κάτοικοι τη στιγμή του σεισμού:

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στην Κρήτη από τον σεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε το νησί και έγινε αισθητός στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, στα νησιά των Κυκλάδων και πολλά ακόμη μέρη της Ελλάδας.

Kάτοικος από το Καστέλλι μιλά στο zougla.gr για την ισχυρή δόνηση

«Ήταν πολύ ισχυρός, αλλά σύντομης διάρκειας» λέει ο Χάρης Κοντοπυράκης στο zougla.gr

«Κουνηθήκαμε. Όλοι οι άνθρωποι βγήκαν έξω από τα σπίτια»

Κάτοικος των Χανίων περιγράφει τον εφιάλτη στο zougla.gr

Κάτοικος των Χανίων αναφέρει πως υπάρχουν αρκετές ζημιές

Κάτοικος του Ηρακλείου Κρήτης περιγράφει τη στιγμή του σεισμού

Η κ. Φωτεινή από τη Χερσόνησο Ηρακλείου μιλά για τον σεισμό

Zημιές σε σπίτια και καταστήματα

Δείτε τις φωτογραφίες που απέστειλε αναγνώστης του zougla.gr από τις ζημιές που σημειώθηκαν στο σούπερ μάρκετ ΙΝΚΑ στις Καλύβες Χανίων. 

«Όπως μπορείτε να διακρίνετε, η κάβα κατέρρευσε, έσπασαν τα μπουκάλια, τα λάδια, καθώς και τα σαμπουάν. Σε γενικές γραμμές, επικράτησε πανικός και η δόνηση ήταν εμφανώς μεγάλη» αναφέρει ο κάτοικος της περιοχής.

Όποιος επιθυμεί, μπορεί να αποστέλλει video και φωτογραφίες στο info@zougla.gr ή να καλεί στα τηλέφωνα 210 6840585 και 211 5550500.

EΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ZOUGLA.GR

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2013, 20:56