Σεισμόπληκτη περιοχή κηρύχθηκε το νησί της Κεφαλλονιάς, με σκοπό να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις που έκανε από το Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το νησί θα ενταχθεί σε προγράμματα, βάσει οριοθέτησης, και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για να βοηθηθούν και να αποκατασταθούν οι σεισμόπληκτοι.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα καλύψει για δύο χρόνια το ενοίκιο όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των κτηρίων που επλήγησαν, ενώ θα δημιουργηθεί οικισμός με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ανέφερε ότι μέχρι την Κυριακή το βράδυ είχαν κηρυχθεί ακατάλληλα προς κατοίκηση 750 σπίτια, κυρίως στην περιοχή της Παλικής, και τώρα θα επανελεγχθούν ακόμη και τα πράσινα, ενώ επεσήμανε ότι «πριν κινηθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των κτηρίων θα πρέπει να γνωρίζουμε πόσα είναι τελικά τα σπίτια που έχουν κριθεί ακατάλληλα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Υπουργείο Υποδομών είναι έτοιμο να στείλει στην Κεφαλλονιά όσα λυόμενα και κοντέινερ απαιτούνται, αλλά για να εγκατασταθούν αυτά πρέπει να δημιουργηθούν καταυλισμοί, κάτι που θα έχει συνέπειες στον τουρισμό, γι’ αυτό η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση» διευκρίνισε.

Ο καθηγητής αντισεισμικής τεχνολογίας Παναγιώτης Καρύδης μιλά στο zougla.gr

Εισαγγελική έρευνα για την «εκκένωση» του Ληξουρίου

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν καταγγελίες κατοίκων στο Ληξούρι ότι κάποιοι περνούν από τους δρόμους και τους καλούν να εγκαταλείψουν την πόλη.

Η εισαγγελική έρευνα θα διεξαχθεί προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι αναφορές αυτές και να εντοπιστεί το άτομο που προκαλεί πανικό στους κατοίκους του νησιού.

Η Πυροσβεστική και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσαν ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι «με αφορμή ανυπόστατες φήμες για εντολή εκκένωσης της περιοχής του Ληξουρίου σάς γνωρίζουμε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ουδέποτε εξέδωσε τέτοια ανακοίνωση».

Tην ίδια ώρα νωρίτερα πολίτες από την Κεφαλλονιά επικοινώνησαν με το zougla.gr και ανέφεραν ότι υπάρχουν πληροφορίες για εκκένωση του Ληξουρίου, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται καθώς η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.

Έκκληση του υπουργείου προς του Κεφαλλονίτες για ψυχραιμία

Έκκληση απευθύνει από την πλευρά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη προς τους κατοίκους της Κεφαλλονιάς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους αποκλειστικά και μόνο τις πληροφορίες και τις οδηγίες που προέρχονται από το Συντονιστικό Όργανο, τον Δήμο Κεφαλλονιάς και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ώστε να μην δημιουργείται άνευ λόγου πανικός.

Παρατίθεται η ανακοίνωση:

«Καλούμε τους κατοίκους της Κεφαλλονιάς να ενημερώνονται και να λαμβάνουν υπ΄ όψιν τους αποκλειστικά τις πληροφορίες που δημοσιεύονται από το Συντονιστικό Όργανο, τον Δήμο Κεφαλλονιάς και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Κάθε άλλη δήθεν πηγή πληροφόρησης και κάθε άλλη διάδοση είναι είτε προϊόν πανικού είτε προϊόν κακοπιστίας. Είναι κρίσιμο αυτές τις δύσκολες στιγμές να διατηρηθεί η ψυχραιμία και η λογική και να αποκρουσθεί κάθε προσπάθεια διασποράς ψευδών ειδήσεων. Κανένα σήμα , κανένα έγγραφο, τίποτα απολύτως που να προειδοποιεί για κάποιο επικείμενο μεγάλο σεισμό δεν έχει περιέλθει σε κανένα τοπικό φορέα και καλούμε τους πάντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Στήθηκαν σκηνές στο γήπεδο του Αγίου Αντωνίου

Δεκάδες δονήσεις μετά τον σεισμό των 5,7R

Μετά τη δεύτερη ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας μία εβδομάδα μετά την ισχυρή δόνηση των 6,1R που «ξύπνησε» για τα καλά την Κεφαλλονιά, οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχουν καταγράψει συνολικά μέχρι σήμερα περίπου 80 δονήσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Ινστιτούτου, οι δονήσεις που έχουν καταγραφεί άνω των 3R υπολογίζονται περίπου στους 50.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης