Σεισμός στη Λέσβο: Στα νεότερα εκκλησιαστικά μνημεία εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017, 10:10
Σεισμός στη Λέσβο: Στα νεότερα εκκλησιαστικά μνημεία εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα
Στα νεότερα εκκλησιαστικά μνημεία του 18ου και του 19ου αιώνα εντοπίζονται τα περισσότερα από τα προβλήματα που δημιούργησαν ο ισχυρός σεισμός της περασμένης Δευτέρας και οι μετασεισμικές δονήσεις που έπληξαν τη Λέσβο.

Κατά τη χθεσινή αυτοψία από τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου στα κηρυγμένα μνημεία της Λέσβου, διαπιστώθηκαν προβλήματα στους ναούς Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Αφάλωνα, Ζωοδόχου Πηγής στη Βρίσα, Αγίας Παρασκευής στο Ακράσι, Μεταμορφώσεως Σωτήρος στο Μεγαλοχώρι, Αγίου Νικολάου στο Πλωμάρι και Αγίας Τριάδας στην Πλαγιά. Πρόκειται για ναούς με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα για τρίκλιτες βασιλικές λεσβιακού τύπου.

Κύριο χαρακτηριστικό του τύπου αυτού είναι ο εξωνάρθηκας, ο οποίος με περιστύλιο υποστηρίζει τον γυναικωνίτη, ενώ στο εσωτερικό των ναών οι οροφές των τριών κλιτών δεν είναι επίπεδες αλλά θολωτές.
Μικρότερα προβλήματα, που όμως χρήζουν περαιτέρω μελέτης, αντιμετωπίζουν ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Αθανασίου και ο ναός των Αγίων Πατέρων στο Χάλικα, και οι δύο στην πόλη της Μυτιλήνης.

Τα αρχαία μνημεία πάντως μέχρι και αυτά των μεσαιωνικών και βυζαντινών χρόνων, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλο Τριανταφυλλίδη, δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα.

Μόνη εξαίρεση αυτή του αρχαιολογικού χώρου του Μεσαιωνικού Κάστρου της Μυτιλήνης, του οποίου η λειτουργία ανεστάλη προσωρινά για προληπτικούς λόγους ασφαλείας των επισκεπτών και των εργαζομένων σε αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017, 10:13