Ευρεία συζήτηση για την κατάσταση στον ραδιοφωνικό σταθμό «9.84» διεξήχθη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας την Πέμπτη, ύστερα από αίτημα των παρατάξεων «Ανοιχτή Πόλη», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας».

Και οι τρεις παρατάξεις ζήτησαν να μην υπάρξει καμία απόλυση, καμία περικοπή στους μισθούς και καμία άλλη βλαπτική μεταβολή για τους εργαζομένους. Αφορμή στάθηκε το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετώπισε η Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας της Αθήνας (ΔΕΡΑ) στην οποία υπάγεται ο ραδιοσταθμός 9.84 και οι αποφάσεις που ελήφθησαν από το Δ.Σ. της επιχείρησης για την αντιμετώπισή του. Αρχικά το Δ.Σ. της ΔΕΡΑ είχε αποφασίσει απολύσεις και μειώσεις των μισθών των εργαζομένων. Στη συνέχεια, ύστερα από τις εντονότατες αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την απόφαση, αυτή ακυρώθηκε και με νέα το Δ.Σ. προέβη στη μείωση των μισθών πέντε εργαζομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τοποθέτησή της, η πρόεδρος της ΔΕΡΑ, Δήμητρα Σιδερή, ανέφερε ότι ο δήμος ενέκρινε έκτακτη επιχορήγηση και απέδωσε το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και σε έκτακτα έξοδα. Επίσης, υπογράμμισε ότι από το 2011 και τη δημοτική αρχή Καμίνη καταβλήθηκε μια επίπονη προσπάθεια για τον εξορθολογισμό των οικονομικών του ρ/σ και παράλληλα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του και των θέσεων εργασίας σ’ αυτόν. «Δεν επιλέξαμε τη λύση του ”μαύρου” της ΕΡΤ» είπε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι «το σίγουρο είναι ότι ο σταθμός θα επιβιώσει και θα επιβιώσει με οποιοδήποτε κόστος». Σύμφωνα με την κυρία Σιδερή, από 16 εκατ. ευρώ που ήταν η επιχορήγηση το 2010, το 2018 ήταν 3,85 εκατ. ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΡΑ, Μιχάλης Κυριακίδης, αναφερόμενος στο θέμα των πέντε εργαζομένων είπε ότι ο καθένας τους, ενώ είχε ημερήσια ωριαία εκπομπή, πληρωνόταν για πλήρη απασχόληση. Επίσης, ανέφερε ότι και με τη μείωση του μισθού που τους έγινε «οι δικοί τους είναι στον μέσον όρο των μισθών που καταβάλλει ο σταθμός». Ο κ. Κυριακίδης αναφερόμενος στα οικονομικά της δημοτικής επιχείρησης έκανε λόγο και για «σκελετούς»-χρέη που βρέθηκαν στο «ντουλάπι», ενώ επεσήμανε ότι το 86% της επιχορήγησης απορροφάται στην κάλυψη της μισθοδοσίας. «Ακόμη αντιμετωπίζει προβλήματα ο εξοπλισμός του ρ/σ και συχνά υπάρχει το φαινόμενο τελευταία να πέφτουν και ο σταθμός να μην είναι στον “αέρα”» όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Όργιο παρανομίας» χαρακτήρισε το Δ.Σ. της ΔΕΡΑ ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη», Ρήγας Αξελός. Ο κ. Αξελός κατήγγειλε με δριμύτητα τη διοίκηση του ρ/σ και ζήτησε την άμεση απόλυση και των πέντε μελών του Δ.Σ. της ΔΕΡΑ, που έχουν τοποθετηθεί από τη Δημοτική Αρχή και είχαν ταχθεί με τις απολύσεις και τις μειώσεις των μισθών. Ακόμη επέρριψε ευθύνες στην πολιτική ηγεσία της ΔΕΡΑ και του δήμου για την έλλειψη αντικειμενικότητας του ρ/σ, επισημαίνοντας ότι σπανιότητα καλούνται οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Στέλιος Λάμπρου τόνισε ότι τα τρία τελευταία χρόνια η ΔΕΡΑ έχει προβεί στη μείωση του προσωπικού ορισμένου χρόνου και από 64 που ήταν τώρα είναι 38.

Από τη μεριά του, ο Νίκος Βαφειάδης από την παράταξη «Αθήνα πόλη της ζωής μας» υπογράμμισε ότι η μείωση του προϋπολογισμού του ρ/σ τα τελευταία χρόνια έγινε με απολύσεις.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Παναθηναϊκό Κίνημα για την Αθήνα» Νίκος Αβραμίδης τόνισε ότι όντως μέχρι το 2010 τα οικονομικά του ρ/σ «είχαν ξεφύγει» και έπρεπε να γίνει «συμμάζεμα», όχι όμως να επιτευχθεί αυτό με απολύσεις.

Τέλος, ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» έκανε λόγο για πρακτικές λογοκρισίας και αυτολογοκρισίας των δημοσιογράφων, καταθέτοντας σχετική επιστολή εργαζομένου, ενώ τόνισε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να είναι καμία απόλυση, καμία περικοπή μισθών, καμία βλαπτική μεταβολή των συμβάσεων των εργαζομένων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης