Η προοπτική συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής με το πανεπιστήμιο, μέσω των κέντρων αριστείας τα οποία έχουν ως στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και ερευνητικών μεθοδολογιών πάνω σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες (δημόσια υγεία, η πολιτική προστασία, το περιβάλλον, η μεσογειακή διατροφή, η διά βίου εκπαίδευση), συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, με τον πρύτανη και καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Ο πρύτανης Α. Δημόπουλος υπογράμμισε τη χρησιμότητα συμβολής της τεχνογνωσίας του ΕΚΠΑ, στις πολιτικές και δράσεις της Περιφέρειας, προς όφελος των πολιτών. ‘Αποψη με την οποία συνηγόρησε ο κ. Πατούλης επισημαίνοντας ότι “πρόθεση της διοίκησης της Περιφέρειας είναι να δώσει προτεραιότητα σε παρεμβάσεις που έχουν στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, επιδιώκονται συνέργειες με ιστορικές πανεπιστημιακές δομές, όπως είναι το ΕΚΠΑ”. «Σήμερα, τόνισε, ‘εγκαινιάζουμε ένα νέο κύκλο στις σχέσεις του ιστορικού πανεπιστημίου με την Περιφέρεια. Βούλησή μας είναι να προωθούμε πολιτικές, απόλυτα προσαρμοσμένες στην επιστημονική γνώση και σ΄αυτή την κατεύθυνση, στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων μας είναι μεταξύ άλλων η στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αλλά και η εκπόνηση σοβαρών και εμπεριστατωμένων μελετών για κρίσιμα ζητήματα, προσανατολισμένες στις ανάγκες των πολιτών, με στόχο να συμβάλλουμε από κοινού στη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα θεματικά αντικείμενα των κέντρων αριστείας των ΕΚΠΑ, πάνω στα οποία θα εξεταστεί η συνεργασία με την Περιφέρεια, αφορούν ζητήματα όπως η ρύπανση της ατμόσφαιρας, προγράμματα προληπτικής ιατρικής στα σχολεία, η παραγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας, η δια βίου εκπαίδευση ενηλίκων, η εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές, η πιστοποίηση τροφίμων και η αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής κ.ά..

Ο κ. Πατούλης τόνισε πως η Περιφέρεια επιθυμεί να καταστήσει ένα ιστορικό ίδρυμα όπως είναι το ΕΚΠΑ, αρωγό στην προσπάθειά της να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών. Στη συνέχεια ενημέρωσε τον πρύτανη και τους καθηγητές για την ανοιχτή προκήρυξη του ΠΕΠ Αττικής για έρευνα και εκσυγχρονισμό υποδομών, το οποίο απευθύνεται σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και την πρωτοβουλία του να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Παιδικό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία και με το ΕΚΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης