Ελεύθερος και με τη «βούλα» του δικαστηρίου, είναι πλέον ο Αριστείδης Φλώρος για το αποκαλούμενο σκάνδαλο των εταιρειών  Energa-Hellas Power, μετά την τελεσίδικη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας να μειωθεί η ποινή του από τα 21 χρόνια κάθειρξης στα 5χρόνια φυλάκισης, με τριετή αναστολή.

Ο Αριστείδης Φλώρος ο οποίος βρέθηκε στο εδώλιο ως πρωταγωνιστής ενός μεγάλου σκανδάλου διασπάθισης χρήματος το οποίο προοριζόταν για τα δημόσια ταμεία, αν και κρίθηκε ένοχος, πέτυχε, με τη βοήθεια του νέου Ποινικού Κώδικα αλλά και την αναγνώριση των «πολυπόθητων» για εκείνον ελαφρυντικών να γλυτώσει οριστικά τη φυλακή, έχοντας εκτίσει 3 χρόνια και 11 μήνες, εκ των οποίων έκανε μεροκάματα τα δύο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά πάντως τα χρήματα που έκαναν φτερά στην υπόθεση αυτή, το δικαστήριο αναγνώρισε  οφειλή της ENERGA , μόνο προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους δήμους, ύφους 72 εκατομμυρίων, η οποία όμως έχει ήδη ικανοποιηθεί αφού έχουν κατατεθεί εξ αρχής 85 εκατομμύρια στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το ποσό αυτό ωστόσο ουδέποτε εισπράχθηκε από το ελληνικό δημόσιο και τους δήμους λόγω… γραφειοκρατίας.

Η ποινική πάντως εκκρεμότητα του Αριστείδη Φλώρου «έκλεισε»  για την υπόθεση αυτή με τους δικαστές να ρίχνουν «εντυπωσιακά» την πρωτόδικη ποινή των 21 ετών που του είχε επιβληθεί.  Και αυτό επετεύχθη, καθώς το δικαστήριο , ακολουθώντας στενά το πλαίσιο ποινών  που έθεσε ο νέος Ποινικός Κώδικας , με την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών δημοσίου , αναγνώρισε επιπλέον τρία ελαφρυντικά στον Αρ. Φλώρο (ήδη τα δυο του είχαν αναγνωριστεί και πρωτοδίκως) που μπορούσαν να του χαρίσουν την ελευθερία.  

Συγκεκριμένα, ο Αρ. Φλώρος  κρίθηκε ένοχος για λαθρεμπορία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και υπεξαίρεση αφού του αναγνωρίστηκαν  τρία ελαφρυντικά (δυο από τον πρώτο βαθμό) και συγκεκριμένα ειλικρινή μεταμέλεια και σύννομος βίος καθώς και καλή συμπεριφορά μετά την πράξη. Ήδη με την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών και τα δυο από το πρωτόδικο δικαστήριο ελαφρυντικά, η ποινή του δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 8 χρόνια, γεγονός άλλωστε για το οποίο ήδη έχει αποφυλακιστεί από το περασμένο καλοκαίρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δικαστές έκριναν επίσης ενόχους τους υπόλοιπους πέντε κατηγορούμενους με  ποινές που κυμάνθηκαν από 1-2 έτη με 3ετή αναστολή για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος . Τους αναγνωρίστηκαν από 1-2 ελαφρυντικά, αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του σύννομου βίου.

Αθωώθηκαν επίσης πέντε κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων ο Βασίλης Μηλιώνης (πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια) και ο Αχχ. Φλώρος.

Ραγδαία όμως μείωση, εκτός από τις ποινές υπήρξε και στο ποσό της καταγγελλόμενης υπεξαίρεσης, για το οποίο, το αρχικό κατηγορητήριο, ανέφερε ότι ανέρχεται σε 236 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό όμως συμπεριελάμβανε δήμους , δημόσιο , ΛΑΓΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ. Το δικαστήριο αναγνώρισε τελικά μόνο την οφειλή προς τους δήμους και το δημόσιο που φτάνει περίπου τα 72 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά από τους κατηγορούμενους είχαν δεσμευθεί 127 εκατομμύρια σε Ελλάδα και Εξωτερικό ενώ ήδη από το στάδιο της ανάκρισης, όπως αναγνώρισε και το δικαστήριο, είχαν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων βάση του σχετικού νόμου περί επιεικούς μεταχείρισης, περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα πάρουν Δημόσιο και Δήμοι.   

Βασίλης Χειρδάρης: «Αποκατάσταση της λογικής»

Ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης , εκ των συνηγόρων του Φλώρου ανέφερε πως «η σημερινή δικαστική απόφαση αποκαθιστά την λογική στην υπόθεση Φλώρου. Μετά από μία εξωπραγματική και εξοντωτική ποινή άνω των 20 ετών που είχε επιβάλει το πρωτόδικο δικαστήριο, καταργώντας κάθε έννοια δίκαιης δίκης,  το δευτεροβάθμιο  τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκισης με αναστολή. Επιπλέον τον αθώωσε για την δήθεν υπεξαίρεση σε βάρος του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ. Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου αποδεικνύει τη δυνατότητα της δικαιοσύνης να αποκαθιστά (έστω εν μέρει) αδικίες και να καταργεί την παραλογία».

Ο Μανώλης Τρούλης, συνηγόρος του Βασίλη Μηλιώνη, ανέφερε πως «εκφράζω την ικανοποίησή μου για την πανηγυρική αθώωση του Βασίλη Μηλιώνη (στην υπόθεση Energa – Hellas Power) μετά από ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Πάντοτε υποστήριζα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ικανοί, έντιμοι και γενναίοι δικαστές. Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας, διότι μετά από επτά ολόκληρα χρόνια διασυρμού στα ΜΜΕ, οι Δικαστές που τον έκριναν, αγνοώντας επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, φώτισαν την Αλήθεια». 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης