Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος – Φίλιππος Καραμέτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επανάληψη της πολυσυζητημένης υπόθεσης προμήθειας μεγάλων ποσοτήτων εμβολίων για τον ιό των χοίρων (Η1Ν1) θυμίζει το σκηνικό τρόμου και πανικού που στήνεται επιτηδευμένα από κάποιους γύρω από τον -επανεμφανιζόμενο- ιό του Δυτικού Νείλου.

Εδώ και λίγες ημέρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα των υγειονομικών Αρχών προκειμένου να προμηθευτεί η χώρα όλα τα απαραίτητα ιατρικά εφόδια (αντιδραστήρια, αναλώσιμα, εργαστηριακός εξοπλισμός) ώστε να αντιμετωπίσει την -«ασύμμετρη»- όπως παρουσιάζεται απειλή. Το ύψος της δαπάνης ανέρχεται στο 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτοί που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στον υγειονομικό μηχανισμό επισημαίνουν δύο σκανδαλώδεις παραμέτρους στο ζήτημα αυτό. Την αδικαιολόγητη υπερκοστολόγηση των ειδικών αντιδραστηρίων και αναλωσίμων, τα οποία στην Ελλάδα κοστολογούνται με 23 ευρώ, ανά μονάδα, ενώ στη γειτονική Ιταλία με μόλις… 9 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Παλαιότερη σύμβαση με τη Roche)

Δεύτερον επισημαίνουν την εγκληματική ολιγωρία του κράτους, όσον αφορά την υλοποίηση ψεκασμών που θα ακύρωναν στην πράξη κάθε «απειλή» από μολυσμένα κουνούπια είτε με τον ιό του Δυτικού Νείλου είτε με αυτόν της ελονοσίας.

Αντιδραστήριο ή αντιδρών είναι ουσία ή ένωση που συμμετέχει σε χημική αντίδραση. Ο όρος «αντιδραστήριο» είναι περισσότερο εξειδικευμένος και αναφέρεται σε μια ουσία που προσθέτουμε σε ένα σύστημα με σκοπό να προκαλέσουμε χημική αντίδραση ή να ταυτοποιήσουμε συγκεκριμένη αντίδρασηΑς πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι αρμόδιοι του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ενέκριναν την προμήθεια – χορήγηση αντιδραστηρίων και αναλωσίμων με συνοδό εξοπλισμό για τον έλεγχο του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στο «παιχνίδι» των προμηθειών μπήκαν δύο εταιρείες. Πρόκειται για τις Roche και τη Safe Blood. Μοναδικές φαρμακοβιομηχανίες στον κόσμο που «μονοπωλούν» στον τομέα της μοριακής ανάλυσης του αίματος.

Η μία εταιρεία είχε τα πρωτεία στη διενέργεια των μοριακών ελέγχων, αλλά «έπρεπε» να μπει στη συγκεκριμένη αγορά και η εταιρεία Roche. Άλλωστε όπως προαναφέραμε είναι οι μοναδικές που διαθέτουν τα αντιδραστήρια (ειδικά υγρά) για τον μοριακό έλεγχο του αίματος.

Παρότι επιχειρήσαμε επανειλημμένως να επικοινωνήσουμε με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), κ. Λεωνίδα Ανωμερίτη, δεν κατέστη εφικτό, ωστόσο στέλεχος του ΕΚΕΑ σε δηλώσεις του στη zougla.gr ανέφερε ότι ούτως ή άλλως δεν υπάρχει κάποια μη σύννομη ενέργεια του Κέντρου Η ουσία περιλαμβάνεται στα ειδικά φιαλίδιακαθότι μονάχα οι δύο προαναφερόμενες εταιρείες ειδικεύονται στο συγκεκριμένο τομέα.

Ποιος όμως ήταν ο λόγος να εκδοθεί σχετική απόφαση και μάλιστα με τη μορφή του κατεπείγοντος εφόσον γνώριζαν την ύπαρξη του ιού και το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο παρουσιάζεται έξαρση των κρουσμάτων.

Η απάντηση που εδόθη ήταν ο φόβος και η ανησυχία για την πιθανότητα απρόσμενης εμφάνισης κρούσματος στην περιοχή της Αττικής. Όπως και έγινε.

Ο Ερυθρός Σταυρός, όπου μεταφέρθηκε η ηλικιωμένηΗ ηλικιωμένη η οποία προσεβλήθη από τον συγκεκριμένο ιό έγινε η αφορμή σωρείας δημοσιευμάτων «τρομολαγνικού» χαρακτήρα για την απειλή της Δημόσιας Υγείας.

Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων κατά τη συνεδρίασή της στις 13 Ιουνίου 2012 αποφάσισε να μη δώσει τη σύμφωνη γνώμη της «ως προς το αίτημα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) περί έγκρισης της προσφυγής στη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια – χορήγηση αντιδραστηρίων και αναλωσίμων για τον έλεγχο του αίματος λόγω μη συνδρομής των προς τούτο τασσομένων υπό του νόμου προϋποθέσεων».


(Real time pcr, ο απαραίτητος εξοπλισμός για τα εργαστήρια)

Τι λένε οι ειδικοί

Οι ειδικοί μιλώντας στη zougla.gr τονίζουν ότι πρόκειται για έναν ιό που δεν διαφέρει σε επικινδυνότητα από τους ήδη υπάρχοντες καθώς η θεραπεία που προβλέπεται είναι αποτελεσματική. Για την ιστορία η ηλικιωμένη από το Παλαιό Φάληρο ήδη βρίσκεται σπίτι της καθώς πήρε εξιτήριο από τον Ερυθρό Σταυρό ακμαία και υγιής.

Ακούστε τι δήλωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ, μοριακός – πυρηνικός βιολόγος, Θεόδωρος Γιάνναρος:

Ακούστε τι δήλωσε η Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ και τι συνέστησε στους πολίτες:

«Ολιγωρία του κράτους για ψεκασμούς σε βαλτώδεις περιοχές»

Επίγειοι ψεκασμοίΣτην αδιαφορία των φορέων να προβούν σε επαρκείς ψεκασμούς και ιδιαίτερα σε βαλτώδεις περιοχές, εντοπίζεται το πρόβλημα σύμφωνα με την διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής των Αθηνών και διευθύντριας στο Μικροβιολογικό-Βιοχημικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής, κα. Ευμορφία Σαγκανά.

Η κα. Σαγκανά μιλώντας στη zougla.gr κάνει λόγο για «μνημονιακή περικοπή των δαπανών για ψεκασμούς, οι οποίοι ενώ θα έπρεπε να έχουν γίνει στην ώρα τους, δηλαδή τον Απρίλιο και τον Μάιο, εντούτοις δεν πραγματοποιήθηκαν.

«Δεν είναι τυχαίο ότι εμφανιστήκαν και θα συνεχιστούν να εμφανίζονται κρούσματα Ελονοσίας και του Δυτ. Νείλου στη χώρα μας κυρίως στις αγροτικές περιοχές όπου οι καλλικρατικοί δήμοι με άρωμα μνημονίου περιέκοψαν τις δαπάνες για ψεκασμούς και τους διέκοψαν όταν τα κουνούπια είναι στο στάδιο της προνύμφης». Επί της ουσίας δαπανώνται πολύ μεγαλύτερα ποσά για την ιατρικούς εξοπλισμούς παρά για πρόληψη που αποτελεί το «κλειδί» για την αντιμετώπιση τέτοιων ασθενειών.

Από το 2010-2011 επιστήμονες προειδοποιούσαν την Πολιτεία, το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛΠΝΟ), όταν τα κρούσματα παρατηρούνταν στη Β. Ελλάδα, ότι με τη διακοπή των ψεκασμών τον Απρίλιο-Μάιο θα «μεταναστεύσουν» τα κουνούπια και ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Κεντρική Ελλάδα και στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

«Μπλόκο» της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων

Στις 8 Ιουνίου 2012 ζήτησαν τη σύμφωνη γνώμη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων για τη σύναψη σύμβασης προμηθειών μέσω της διαδικασίας διαπραγμάτευσης… χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού, ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων κατά τη συνεδρίασή της στις 13 Ιουνίου 2012 αποφάσισε να μη δώσει τη σύμφωνη γνώμη της «ως προς το αίτημα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) περί έγκρισης της προσφυγής στη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια – χορήγηση αντιδραστηρίων και αναλωσίμων για τον έλεγχο του αίματος λόγω μη συνδρομής των προς τούτο τασσομένων υπό του νόμου προϋποθέσεων».

Με διαδικασίες εξπρές «πάγωσε» η προμήθεια αντιδραστηρίων και αναλωσίμων με συνοδό εξοπλισμόΑναλυτής Elecsys 2010 για τον έλεγχο του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου καθώς δεν ήταν προϊόν διαγωνισμού. Ο πρόεδρος και τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής ερεύνησαν κατά πόσο συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των άρθρων 22 και 25 του Προεδρικού Διατάγματος 60/2007 για τη σύναψη συμβάσεων προμηθειών χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού.

Διαπίστωσαν ότι οι αναθέτουσες αρχές (ΕΚΕΑ) μπορούν να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών προσφεύγοντας σε διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς να προηγείται δημοσίευση σχετικής προκήρυξης αν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης