Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Είναι ξημερώματα Κυριακής 20 Μαΐου. Οι μοτοσυκλέτες της ομάδας ΔΙΑΣ γκαζώνουν για να καταδιώξουν ένα Audi και ένα Octavia. Λίγη ώρα πριν, οι επιβαίνοντες στα δύο Ι.Χ. είχαν επιχειρήσει να ληστέψουν χρυσοχοείο στο Κερατσίνι επί της οδού Αγίου Δημητρίου. 

Η καταδίωξη εξελίσσεται στα στενά της Δραπετσώνας. Οι οδηγοί που βρίσκονται πίσω από τα τιμόνια του Audi και του Octavia είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι. Με πολύ υψηλές ταχύτητες καταφέρνουν να ελέγξουν τα αυτοκίνητά τους και κερδίζουν έδαφος από τις μοτοσυκλέτες που τους καταδιώκουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελικά, όπως θα δείτε και στo video-ντοκουμέντο του zougla.gr, χάνονται κάπου στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Σωκράτους.  

Στο επιτελείο της ΕΛ.ΑΣ. αρχίζουν να εξετάζουν τα video που έχουν στη διάθεσή τους. Οι νεαροί αστυνομικοί χαμογελούν μεταξύ τους, διότι στην οθόνη του υπολογιστή παρακολουθούν σκηνές που έχουν ήδη θαυμάσει στις οθόνες των κινηματογράφων. Οι οδηγοί συμπεριφέρονται ακριβώς όπως οι κασκαντέρ στις ταινίες δράσης «Fast and Furious». Κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς και λαμβάνουν γρήγορες «οδηγικές αποφάσεις».

Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά και στο παρακάτω video που εξασφάλισε το zougla.gr από την καταδίωξη των δραστών στο Κερατσίνι, ενώ αρχικά οι άνδρες της ΔΙΑΣ φαίνονται να βρίσκονται ιδιαίτερα κοντά στους δράστες, στη συνέχεια τους χάνουν, ενώ στο τέλος και έχοντας απολέσει πλήρως την οπτική επαφή, καταλήγουν να παίρνουν την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγες ημέρες αργότερα, οι ίδιες περίπου σκηνές επαναλαμβάνονται, αυτήν τη φορά στην Παιανία. Οι δράστες χρησιμοποιώντας το Audi αρχικά ληστεύουν ταχυφαγείο και στη συνέχεια εισβάλλουν σε πρατήριο υγρών καυσίμων, όπου προσπαθούν να σηκώσουν ένα χρηματοκιβώτιο, γίνονται όμως αντιληπτοί από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και ξεκινά καταδίωξη.

Τα δύο «τιμόνια» της σπείρας εντυπωσιάζουν για ακόμη μία φορά τους άνδρες της αστυνομίας, οι οποίοι και πάλι χάνουν τα ίχνη τους.

Συμπέρασμα: η αστυνομία έχει να κάνει με μία ομάδα επτά ή οκτώ ατόμων με δύο χαρακτηριστικού τύπου «φουσκωτούς» και δύο οδηγούς υψηλού επιπέδου. Σύνολο τέσσερις, οι οποίοι διαθέτουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και υποβοηθούνται από ακόμη τρία ή τέσσερα άτομα.

Η αστυνομία, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως αυτή η σπείρα συνδέεται με τη θρυλική ομάδα των χρηματοκιβωτίων, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της έχει εξαρθρωθεί.

Το δεύτερο συμπέρασμα στο οποίο οδηγείται η αστυνομία είναι ότι η σπείρα αυτή πρέπει να αποτελείται από Ρομά. Αυτό προκύπτει από τα μέχρι σήμερα συλλεχθέντα στοιχεία και από το γεγονός ότι το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες στην Παιανία εντοπίστηκε διάτρητο από σφαίρες σε καταυλισμό Ρομά στον Ασπρόπυργο.

Στην ουσία, αυτή η ομάδα των 7 – 8 ατόμων βρίσκεται σε κλοιό. Η «πιάτσα» της Αττικής δεν βρίθει εξαιρετικά εκπαιδευμένων οδηγών, οι οποίοι να συνοδεύονται από αποτελεσματικούς «φουσκωτούς» με χαρακτηριστικό παρουσιαστικό.

Παράλληλα, έχει γίνει αντιληπτό πως η ομάδα επιχειρεί συνήθως σε συγκεκριμένα μέτωπα. Το ένα των χρηματοκιβωτίων και το άλλο των κοσμηματοπωλείων. Είναι, δηλαδή, απολύτως επιλεκτικοί και εξειδικευμένοι στους στόχους τους. Αργά ή γρήγορα λοιπόν, θα εντοπιστούν εν ώρα δράσης. Οι επιτελείς στη ΓΑΔΑ δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να τους συλλάβουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το πρόβλημα, ωστόσο, έγκειται στο εάν οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα να τους προσεγγίσουν με τα μέσα που διαθέτουν.  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης