Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016, 09:37
Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες
Αποφασισμένοι για όλα είναι πια οι αγρότες, οι οποίοι συνεχίζουν την κλιμάκωση του αγώνα τους. Μετά τον εξάωρο αποκλεισμό των Τεμπών την Κυριακή, σήμερα αυξάνουν τις ώρες αποκλεισμού της Κοιλάδας, με στόχο να εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση.

Σχετική απόφαση για την έκταση της κλιμάκωσης, με προσανατολισμό πάντως σε πολύωρο αποκλεισμό, θα λάβουν στις 12.00 το μεσημέρι, οπότε και θα συνέλθει εκ νέου η γενική συνέλευση του μπλόκου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις προθέσεις των αγροτών είναι να προχωρήσουν σε 12ωρο κλείσιμο της Κοιλάδας των Τεμπών.Στις 17.00 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας -όπου ο ΠΑΘΕ είναι μόνιμα κλειστός από την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων λόγω του αριθμού των αγροτικών οχημάτων- θα μετακινηθούν προς τον κόμβο Πλατυκάμπου, προκειμένου να αποκλείσουν επί δίωρο τουλάχιστον τη διέλευση από το συγκεκριμένο σημείο δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κυκλοφορία.

Κλείνουν επ' αόριστον το τελωνείο των Κήπων

Στον επ’ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων προχωρούν στις 11.00 οι αγρότες του νοτίου Έβρου. Όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, οι μέχρι τώρα εξελίξεις δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις έναρξης διαλόγου με την κυβέρνηση, καθώς δεν έχει ικανοποιηθεί το κύριο αίτημα του αγροτικού κόσμου για απόσυρση των επίμαχων νομοσχεδίων, ασφαλιστικού και φορολογικού. Μάλιστα, διαβεβαίωσε πως οι αγρότες έχουν φροντίσει να καλύψουν τις ανάγκες σε τροφή και νερό των επαγγελματιών οδηγών φορτηγών, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα βρεθούν εγκλωβισμένοι στο τελωνείο.

Στον επ' αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων προχωρούν στις 11.00 οι αγρότες του νοτίου Έβρου

«Αυτό που συμβαίνει είναι παραλογισμός. Πιστεύουμε ότι είναι εφικτή η βελτίωση του ασφαλιστικού. Να πληρώσουμε, αλλά να μπορούμε να επιβιώσουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε ισάξια ανταγωνιστικοί με τους Ευρωπαίους, όταν εκεί η φορολογία είναι της τάξης του 3-5 ή 7% και εδώ συζητάμε για διψήφια μεγέθη» τόνισε.

Στο μεταξύ την Κυριακή το τελωνείο των Κήπων παρέμεινε αποκλεισμένο από τις 12.00 έως τις 14.00.

Για σκλήρυνση της στάσης των αγροτών του βορείου Έβρου, με επ’ αόριστον αποκλεισμό τελωνείων και τμημάτων του οδικού δικτύου, κάνει λόγο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Έβρου, Γιάννης Μαργαριτίδης. «Συσκεφθήκαμε με θέμα τη συμμετοχή μας στη γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου αλλά και τη συνέχιση των κινητοποιήσεών μας με επ’ αόριστον αποκλεισμούς. Αποφασίσαμε την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στην Ορεστιάδα την ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης με τα αγροτικά μας μηχανήματα, σε συνεργασία και με τους άλλους επαγγελματικούς κλάδους, ενώ θα επιχειρήσουμε και τον συμβολικό αποκλεισμό της τοπικής εφορίας» δηλώνει.Όσον αφορά στις κινητοποιήσεις της Κυριακής, κλειστός παρέμεινε ο κόμβος Καστανέων-Ριζίων (γέφυρα) και αποκλεισμένο το τελωνείο του Ορμενίου από τις 12.00 έως τις 14.00, αποκλεισμός που θα επαναληφθεί. Απροσπέλαστος τις ίδιες ώρες ήταν και ο νότιος κόμβος του Διδυμοτείχου, στην έξοδο προς Ψαθάδες.

Μεγάλη συγκέντρωση στους Μολάους Λακωνίας

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου και από σήμερα έχουν αποφασίσει να σκληρύνουν ακόμα περισσότερο τη στάση τους. Στις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση αγροτών, εμπόρων και όλων σχεδόν των επαγγελματικών τάξεων της νότιας Λακωνίας στους Μολάους, ενάντια στο ασφαλιστικό. Στη συγκέντρωση μίλησε ο δήμαρχος Μονεμβασιάς Ηρακλής Τριχείλης δηλώνοντας τη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής στον αγώνα που κάνουν. Στη συνέχεια έκλεισαν συμβολικά την εθνική οδό Σπάρτης - Μονεμβασιάς, στο ύψος της εισόδου των Μολάων.

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου και από σήμερα έχουν αποφασίσει να σκληρύνουν ακόμα περισσότερο τη στάση τους 

Για έκτη συνεχόμενη ημέρα οι αγρότες κρατούν κλειστή τη νέα εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου στα διόδια Ισθμού, ενώ κλείνουν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι, κατά τις ώρες 11.00 με 11.30, 16.00 με 16.30 και 20.00 με 20.30. Από το Σάββατο στον Ισθμό οι αγρότες ελέγχουν όλα τα αγροτικά και φορτηγά αυτοκίνητα που κατευθύνονται στην Αττική, και δεν επιτρέπουν να περάσουν αγροτικά προϊόντα, ούτε έμποροι λαϊκών αγορών.

Από την Κυριακή το μπλόκο του Ισθμού έχει ενισχυθεί από αγρότες της Αρκαδίας από το μπλόκο της Νεστάνης και από τον Δήμο Ευρώτα Λακωνίας. Στην Αρκαδία  οι αγρότες έχουν ανακοινώσει ότι θα κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Τριπόλεως - Κορίνθου στα διόδια Νεστάνης, με την κυκλοφορία να εκτρέπεται από τον Αχλαδόκαμπο.Οι αγρότες της Αργολίδας παραμένουν στα δύο μπλόκα και ετοιμάζονται από το μπλόκο Κουτσοποδίου να κλείσουν την εθνική οδό Μυκηνών - Άργους.

Αποκλεισμοί δρόμων από αγρότες και κτηνοτρόφους στην Ήπειρο 

Με αποκλεισμούς δρόμων συνεχίζουν τον αγώνα τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Ήπειρο. Την Κυριακή προχώρησαν σε τετράωρο αποκλεισμό του δρόμου στην παλιά γέφυρα της Άρτας, από τις 15.00 έως τις 19.00. Στο δεύτερο μπλόκο, στην εθνική οδό Άρτας-Ιωαννίνων, οι αποκλεισμοί του δρόμου με τα τρακτέρ εξακολουθούν να είναι δίωροι, δηλαδή από τις 12.00 έως τις 14.00 και από τις 19.00 έως τις 21.00.
Οι αγρότες της Θεσπρωτίας θα κλείνουν με τα τρακτέρ την είσοδο του λιμένα εξωτερικού στην Ηγουμενίτσα


Οι αγρότες της Θεσπρωτίας θα κλείνουν με τα τρακτέρ την είσοδο του λιμένα εξωτερικού στην Ηγουμενίτσα από τις 19.00 έως τις 22.00. 

Στο μπλόκο των αγροτών της Πρέβεζας, στον κόμβο του Λούρου, κάνουν δίωρους αποκλεισμούς από τις 12.00 έως τις 14.00 και από τις 19.00 μέχρι τις 21.00.

Καθημερινά, από τις 19.00 έως τις 22.00, τα τρακτέρ κλείνουν τον δρόμο στο μπλόκο των κτηνοτρόφων στην εθνική οδό Ιωαννίνων - Κακαβιάς.

Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις στα Χανιά

Την εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνης, στο ύψος της διασταύρωσης «Μεγάλα Χωράφια», απέκλεισαν για μισή ώρα το μεσημέρι της Κυριακής αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στα Χανιά

Οι συγκεντρωμένοι στη συνέχεια διοργάνωσαν μουσική εκδήλωση με κρητικά και λαϊκά τραγούδια, χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Σοφοκλής Τσουρουνάκης, «καλούμε τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους πολίτες να ενισχύσουν τα μπλόκα, ώστε όλοι μαζί να στείλουμε το μήνυμα της αντίθεσής μας στην προσπάθεια επιβολής μέτρων που θα αφανίσουν τον πρωτογενή τομέα».Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ενωτικής Πρωτοβουλίας δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο μπλόκο στα «Μεγάλα Χωράφια», ενώ τη Δευτέρα αγροτικές κινητοποιήσεις θα γίνουν και από αγρότες μέλη από τους συλλόγους Πλατανιά, Βουκολιών Σελίνου και Κισάμου, οι οποίοι ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του κτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στην πλατεία Δικαστηρίων.

Οι αγρότες στις 11.00 θα συγκεντρωθούν στον κόμβο Κλαδισού, απ' όπου με μηχανοκίνητη πορεία θα καταλήξουν στο σημείο της κινητοποίησης.

Οι ίδιοι αγρότες θα δώσουν το παρών και στο παγκρήτιο συλλαλητήριο έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου.

Ανυποχώρητοι οι αγρότες και στη Θεσσαλονίκη

Ανυποχώρητοι και με σαφή διάθεση να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, χωρίς να αποκλείεται και αιφνίδιο «μπλακ άουτ», είναι οι αγρότες στη Θεσσαλονίκη.

Σε πολλές περιοχές στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία διατηρείται το πρόγραμμα των προηγούμενων ημερών σε ό,τι αφορά στους αποκλεισμούς των δρόμων και κομβικών σημείων

Σε πολλές περιοχές στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία διατηρείται το πρόγραμμα των προηγούμενων ημερών σε ό,τι αφορά στους αποκλεισμούς των δρόμων και των κομβικών σημείων όπου οι αγρότες έχουν στήσει τα μπλόκα τους. Κάποιοι προβαίνουν σε πολύωρες κινητοποιήσεις, ενώ άλλοι αποφάσισαν να δώσουν «ρεπό», για επίσκεψη του αγροτικού κόσμου στα μπλόκα. 

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που συνεχίζουν τις δράσεις ενημέρωσης του κοινού για τις θέσεις τους, μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια και προϊόντα, ενώ άλλοι γνωρίζοντας κινήσεις μελών της κυβέρνησης διοργανώνουν μετάβαση στα συγκεκριμένα σημεία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Κοινή συνισταμένη όλων είναι ότι τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη δεν πρόκειται κανείς να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και όποιος το επιχειρήσει «θα αποτελεί κόκκινο πανί στον χώρο».

Η εικόνα στα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

Το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, που έχει «απαγορεύσει» από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά, δίνοντας ελευθέρας στα λεωφορεία και τα Ι.Χ. οχήματα, θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό μέχρι και σήμερα.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20 Ιανουαρίου η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20 Ιανουαρίου η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μία ώρα κάθε φορά. 

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. 

Στον Νομό Κιλκίς έχουν στηθεί δύο μπλόκα: στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στη Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Στον Νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, δεν πρόκειται να γίνει αποκλεισμός. Στον κόμβο της Κουλούρας στην Ημαθία -μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών- δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες συμπλέουν με τη στάση στα άλλα μπλόκα και κλείνουν καθημερινά συμβολικά μία ώρα το οδόστρωμα (12.00-13.00).

Στον Νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι, στην αερογέφυρα Θέρμης, στα «πράσινα φανάρια» (διασταύρωση πριν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία») και ένα μπλόκο επί της διασταύρωσης στον κρατικό αερολιμένα, το οποίο και προχωρά σε συμβολικό αποκλεισμό μίας ώρας. Όπως τόνισε  στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Βασίλης Μαυροσκάς, το μπλόκο στην αερογέφυρα Θέρμης θα συνεχίσει και σήμερα τη δράση ενημέρωσης του κοινού με τη διανομή φυλλαδίων, ενώ δεν αποκλείεται να μοιράσουν και ελιές.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν κατά τη διάρκεια συνέλευσης οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Κεφαλόβρυσου, στην Αιτωλοακαρνανία.

Ειδικότερα, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε καταλήψεις, πορείες διαμαρτυρίας και πολύωρους αποκλεισμούς του κόμβου Κεφαλοβρύσου, αλλά και των παρακαμπτήριων οδών.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης
Πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016, 09:38