Σωρεία παραβάσεων διαπίστωσε το ΣΔΟΕ στη διάρκεια αιφνιδιαστικών ελέγχων στα σύνορα, για την πάταξη της παράνομης διακίνησης καυσίμων κι εμπορευμάτων.

Συγκεκριμένα, ύστερα από εντολή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, το ΣΔΟΕ σχεδίασε και διενήργησε αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις ελέγχου βυτιοφόρων, φορτηγών αυτοκινήτων και λεωφορείων, σε 24ωρη βάση, στις πύλες εισόδου της χώρας, από την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012 έως το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων αυτών, τα εντεταλμένα συνεργεία ελέγχου προέβησαν σε όλες τις προβλεπόμενες ελεγκτικές επαληθεύσεις, για τη διαπίστωση της ορθής εφαρμογής της τελωνειακής και φορολογικής νομοθεσίας.

Από τους διενεργηθέντες ελέγχους διαπιστώθηκε σωρεία φορολογικών και τελωνειακών παραβάσεων. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν:

Τρεις περιπτώσεις μεταφοράς εμπορευμάτων με φορτηγά από Βουλγαρία – μέσω Ελλάδας – προς άλλες χώρες της Ε.Ε. χωρίς συνοδευτικά φορολογικά στοιχεία. Κατασχέθηκαν τα φορτηγά και τα λαθρεμπορεύματα μεγάλης αξίας. Οι οδηγοί συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν με τη διαδικασία του αυτόφωρου. Οι δύο από αυτούς καταδικάστηκαν σε επτάμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή, τα δε κατασχεθέντα δημεύθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία περίπτωση λαθραίας εισαγωγής ειδών κηπευτικής από Βουλγαρία. Κατασχέθηκαν τα εμπορεύματα και το φορτηγό. Ο οδηγός συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ροδόπης.

Τρεις περιπτώσεις λαθρεμπορίας καυσίμων, όπου τα συνεργεία ελέγχου προέβησαν σε συλλήψεις, οι δε συλληφθέντες προσήχθησαν ενώπιον των εισαγγελέων, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Τρείς περιπτώσεις λαθραίας εισαγωγής και διακίνησης αλκοολούχων ποτών. Στις δύο εξ αυτών καταβλήθηκε το πολλαπλό ειδικό τέλος και παραιτήθηκαν από τα ένδικα μέσα. Στον τρίτο παραβάτη ασκήθηκε ποινική δίωξη για απείθεια και παρακώλυση ελέγχου του ΣΔΟΕ.

Δύο περιπτώσεις λαθραίας εισαγωγής και διακίνησης ειδών ένδυσης, μέρος των οποίων ήταν προϊόντα απομίμησης. Δόθηκε αναβολή από το δικαστήριο, προκειμένου να καταβληθεί το πολλαπλό τέλος.

Τρείς περιπτώσεις λαθρεμπορίας (εισαγωγή επιπλέον ποσότητας καυσοξύλων). Πέντε περιπτώσεις φορτηγών με πετρέλαιο θέρμανσης στα ρεζερβουάρ. Δώδεκα λεωφορεία που μετέφεραν επιβάτες από Ελλάδα προς Αλβανία, δεν εξέδωσαν φορολογικά στοιχεία σε 193 περιπτώσεις.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης