Το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται το παραδοσιακό επάγγελμα του αποσταγματοποιού τσικουδιάς, με αφορμή και προσχέδιο νομοσχεδίου που θα φέρει σύντομα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας επισημαίνει ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, που κατέθεσε σχετική παρέμβαση στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης σημειώνει στο έγγραφό του ότι «το προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών στην ουσία καταργεί το επάγγελμα των Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς και το παραδίδει στις μεγάλες ποτοποιίες» και υπογραμμίζει ότι «σύμφωνα με το προσχέδιο ο καζανάρης δεν θα μπορεί από τώρα και στο εξής να πουλά τσικουδιά», αλλά «θα μπορεί μόνο να παράγει το προϊόν για ιδιωτική χρήση, να εξυπηρετεί άλλους αμπελουργούς και αν θέλει να πουλήσει πρέπει να απευθυνθεί αποκλειστικά και μόνο σε ποτοποιό με τον οποίο υποχρεώνεται να υπογράψει σύμβαση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι «μέχρι σήμερα οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί μετά από έναν κυκεώνα γραφειοκρατικών διαδικασιών λαμβάνουν άδειες για την παραγωγή τσικουδιάς» και πως «έχουν, μάλιστα, νόμιμα το δικαίωμα να την εμπορεύονται χύμα σε όλη την Ελλάδα».

Προσθέτει κατόπιν ότι «πάγιο αίτημα των καζανάρηδων είναι να τους δοθεί έγκριση για τυποποίηση της τσικουδιάς, με τον σύλλογό τους να θέτει επίμονα το θέμα σε όλες τις ηγεσίες του αρμόδιου υπουργείου».

Σύμφωνα με το σύλλογο, αναφέρει ότι «η τυποποίηση είναι ένας τρόπος ώστε να ελέγχεται η παραγωγή και η ποιότητα του προϊόντος» και τονίζει ότι «ουδέποτε όμως έγινε αποδεκτό αυτό το αίτημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, αναφέρει ότι «το υπουργείο δέχεται τις προτάσεις των ποτοποιών για τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και της διακίνησης τσικουδιάς».

Ως εκ τούτου, ο Βουλευτής ζητά να λάβει το υπουργείο «συγκεκριμένα μέτρα για τη διασφάλιση του επαγγέλματος του αποσταγματοποιού τσικουδιάς» και ζητάν να ενημερωθεί εάν «προτίθεται το Υπουργείο να εγκρίνει την τυποποίηση της τσικουδιάς από τους αποσταγματοποιούς, προκειμένου να ελέγχεται, μέσω της διαδικασίας αυτής, η παραγωγή, η διακίνηση αλλά και η ποιότητα του προϊόντος».

Επιπλέον, ερωτά εάν «προτίθεται το υπουργείο να μας παραθέσει τους λόγους και τα κριτήρια με τα οποία παραδίδει, σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου, τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και της διακίνησης τσικουδιάς στο ποτοποιούς, οι οποίοι αποτελούν και ανταγωνιστές των αποσταγματοποιών τσικουδιάς, μια και οι ίδιοι διατηρούν καζάνια», όπως και εάν «γνωρίζει το υπουργείο ότι το κόστος για τη δημιουργία υποδομής ποτοποιείου ανέρχεται τουλάχιστον στις 200.000 ευρώ, ποσό απαγορευτικό για έναν παραδοσιακό καζανάρη».

Πηγή: Cretalive.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης