Σήμα κινδύνου εκπέμπει το στέγαστρο του ΟΑΚΑ, που είχε σχεδιάσει για τις ανάγκες των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας το 2004 από τον Ισπανό αρχιτέκτονα, Σαντιάγκο Καλατράβα.

Το υπουργείο Πολιτισμού, λόγω έλλειψης κονδυλίων, αδυνατεί να συντηρήσει το εν λόγω έργο που στοίχισε συνολικά 130 εκατ. ευρω, και πλέον είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της κατάρρευσης του στεγάστρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο αναλυτικά, με έγγραφο που διαβίβασε στην Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός αναφέρει ότι «…επειδή ως σήμερα δεν εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες πιστώσεις και δεν εγκρίθηκαν οι μελέτες, η υπηρεσία μας δεν προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμών της συντήρησής του» εξηγώντας εν συνεχεία πως «…οι διατεθείσες πιστώσεις του 2009 ανήλθαν τελικά στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ και με αυτές πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές του αναδόχου (Bung) του αρχικού πολιτικού προγράμματος παρακολούθησης της δομοστατικής συμπεριφοράς του στεγάστρου».

Στο εν λόγω έγγραφο υπογραμμίζεται ότι είχαν προγραμματιστεί κατά το παρελθόν η διενέργεια δύο διεθνών διαγωνισμών για τα έργα του Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο, που ουδέποτε έγιναν.

Ο πρώτος αφορούσε την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη συνεχή καταγραφή της δομοστατικής συμπεριφοράς των μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το στέγαστρο, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στον δεύτερο, προέβλεπε τη συντήρηση (σ.σ.: βάσει των αποτελεσμάτων και ευρημάτων του πρώτου διαγωνισμού) όλων των μεταλλικών κατασκευών του συγκροτήματος ΟΑΚΑ, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά δηλαδή οι δύο διαγωνισμοί ανέρχονται σε 9,5 εκατ. Ευρώ.

«Συμπερασματικά», αναφέρει στο έγγραφο ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιάννης Ανδριανός, «το στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου είναι μια μεταλλική κατασκευή η οποία χρήζει συνεχούς συντήρησης και ελέγχου κατά τη διάρκεια της ζωής της, όπως όλες οι μεταλλικές κατασκευές αυτού του μεγέθους».

«Ως εκ τούτου, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλισθούν οι σχετικές πιστώσεις και να προχωρήσουμε στη σύναψη σχετικών συμβάσεων με αναδόχους που θα αναδειχθούν από τους σχετικούς διαγωνισμούς, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια και η λειτουργικότητα του στεγάστρου και του συνόλου των μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ» σημειώνει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης