SΟS Ρατσισμός

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012, 13:58


Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται τα κρούσματα ρατσιστικής βίας με απανωτές επιθέσεις, κυρίως σε αλλοδαπούς και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Η ανησυχία εντείνεται, καθώς τα θλιβερά φαινόμενα προβληματίζουν τόσο ως προς τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό τους όσο και ως προς τον τρόπο δράσης και την ένταση της βίας που ασκείται.

Ο Συνήγορος του Πολίτη κάνει λόγο για «οργανωμένη και συστηματική δράση ακραίων ομάδων, οι οποίες, επικαλούμενες το αίσθημα ανασφάλειας πολλών πολιτών, επιδίδονται σε επιθέσεις κατά μελών ευπαθών ή αποκλεισμένων κοινωνικών ομάδων (αλλοδαπών, Ρομά κ.λπ.)».

Ο υπεύθυνος του τομέα του Συνηγόρου του Πολίτη, κ. Καρύδης, μίλησε στη zougla.gr και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το θέμα. Όπως ανέφερε, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατακόρυφα τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ παράλληλα σχολίασε τον τρόπο με τον οποίοι ακραίες ομάδες συμπεριφέρονται στους μετανάστες. Ο κ. Καρύδης ερωτήθη και για τις απειλές που δέχονται καταστηματάρχες-μετανάστες στη Νίκαια και τόνισε ότι αυτό το περιστατικό είναι σύνηθες. Ωστόσο, η οποιαδήποτε απειλή συνιστά βία.

Ακούστε τη συνέντευξη:


Όπως υπογραμμίζεται στο σχετικό πόρισμα, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, «η ανοχή ή ακόμη και η μερική έστω αποδοχή των ενεργειών αυτών από τμήματα του πληθυσμού εντείνει τον προβληματισμό για το φαινόμενο». Ο Συνήγορος του Πολίτη καλεί, ταυτόχρονα, τους αρμόδιους φορείς «να μην επιτρέψουν την ανάπτυξη οργανωμένων εγκληματικών θυλάκων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα κενά που δημιουργεί η ολιγωρία ή και αδράνεια του κρατικού μηχανισμού».

Ειδικότερα, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει αυξημένα περιστατικά οργανωμένης και συστηματικής χρήσης βίας - με στόχο κυρίως αλλοδαπούς - από ομάδες με ακραία ιδεολογικά χαρακτηριστικά, που χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, για να διαπράττουν σοβαρές εγκληματικές πράξεις και να προτρέπουν σε γενικευμένη αυτοδικία.

«Η χρήση βίας πλήττει θεμελιώδη δικαιώματα και απειλεί να οδηγήσει σε έναν "φαύλο κύκλο" κλιμάκωσης των βίαιων περιστατικών ένθεν κακείθεν και πρόκλησης ομαδικών συγκρούσεων, με τελικό αποτέλεσμα τη σοβαρή διασάλευση της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης» υπογραμμίζει η ανεξάρτητη Αρχή και υπενθυμίζει ότι η τήρηση της νομιμότητας, η προστασία των δικαιωμάτων και η καταπολέμηση των διακρίσεων αποτελούν θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου.

Ο Συνήγορος ζητεί από την κυβέρνηση να αναλάβει όχι μόνο νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και συγκεκριμένο αστυνομικό σχεδιασμό για την αποτελεσματική άσκηση από τη δημοκρατική πολιτεία της αποκλειστικής συνταγματικής αρμοδιότητας και υποχρέωσης για την ασφάλεια κάθε προσώπου. Προτίθεται, μάλιστα, να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σ' αυτήν την κατεύθυνση, σε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την έκθεση

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012, 14:57