Δείτε live εικόνα από το 17ο χλμ. της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θολή ατμόσφαιρα και μουντός καιρός συνθέτουν το τοπίο στην πρωτεύουσα, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε διάφορες περιοχές της επαρχίας, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων και τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις.

Σοκ έχει προκαλέσει στους κατοίκους του νομού Ηπείρου και όχι μόνο η είδηση ότι το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα κατέρρευσε λόγω των θυελλωδών ανέμων και των ισχυρών βροχοπτώσεων του τελευταίου 24ώρου.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν προβλήματα και στη σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Η υπερχείλιση του ποταμού Σπερχειού κάλυψε τμήματα των γραμμών, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των τραίνων στο τμήμα Λιανοκλάδι-Τιθορέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρωί της Κυριακής η ορατότητα ήταν περιορισμένη στην Αθήνα, καθώς ένα πυκνό πέπλο σκόνης είχε καλύψει τον ήλιο. Η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης ευνοήθηκε από τους ισχυρούς νοτιάδες.

Φωτογραφίες από το κέντρο της Αθήνας

Από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 06.00 το πρωί της Κυριακής η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε:

  • Αττική: 25 κλήσεις για απομάκρυνση αντικειμένων και κοπή δέντρων.
  • Περιφέρεια Ηπείρου: 58 κλήσεις για απάντληση υδάτων, κοπή δέντρων και απομάκρυνση αντικειμένων.
  • Λέσβος: 25 κλήσεις για κοπή δέντρων και απομάκρυνση αντικειμένων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, μέχρι το απόγευμα της Κυριακής τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι:

  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα, στη Βόρεια Ελλάδα (ιδιαίτερα σε δυτική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη), στο Ανατολικό Αιγαίο (ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα), στο κεντρικό τμήμα της Στερεάς Ελλάδας και σε αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου.
  • Πολύ ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ιδιαίτερα στον ορεινό άξονα της Πίνδου.
  • Πολύ θυελλώδεις άνεμοι νότιων έως νοτιοδυτικών διευθύνσεων, με τις εντάσεις τους κατά τόπους να φτάνουν τα 9 και πιθανόν τα 10 Μποφόρ. Μεγαλύτερη διάρκεια και ισχύς στα κεντρικά και βόρεια πελάγη του Ιονίου και ιδιαίτερα του Αιγαίου.

Πατήστε εδώ για να ακούσετε την πρόβλεψη του καιρού από τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό στο zougla.gr

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Λέσβος

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τον νομό Λέσβου και ιδιαίτερα την πόλη της Μυτιλήνης. Οι θυελλώδεις άνεμοι, που ξεπερνούν τα 10 Μποφόρ, έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε ολόκληρο το νησί.

Συγκεκριμένα, στη διαδρομή από τη Μυτιλήνη προς το αεροδρόμιο έχουν σημειωθεί πολλές πτώσεις δένδρων, ενώ σε αρκετά σημεία της πόλης έχουν αναφερθεί διακοπές ρεύματος. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία παραμένει σε κατάσταση επιφυλακής και επεμβαίνει όπου χρειάζεται. Παράλληλα, από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης δόθηκαν εντολές προς τους ιδιοκτήτες των σκαφών να πάρουν μέτρα για την προστασία των πλεούμενών τους. Στην Καλλιθέα ένα δέντρο εκριζώθηκε και έπεσε πάνω σε σταθμευμένο τζιπ, προκαλώντας του τεράστιες ζημιές, ενώ μια διαφημιστική πινακίδα αποκολλήθηκε από τη θέση της και έπεσε πάνω σε δύο παιδιά, χωρίς ευτυχώς να τα τραυματίσει. Την ίδια στιγμή, έσπασαν τα σχοινιά πρόσδεσης ενός ιστιοπλοϊκού σκάφους που βρισκόταν δεμένο στο λιμάνι της Μυτιλήνης, με αποτέλεσμα να κινδυνέψει να βυθιστεί.

Σύμφωνα με το δελτίο καιρού, τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν κατά τις επόμενες ώρες. Για τον λόγο αυτό, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αλλά και ο Δήμος Λέσβου παραμένουν σε επαγρύπνηση, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου και όταν χρειαστεί.


Όπως αναφέρει στο οδοιπορικό του το lesvosnews.gr:

Εικόνες βιβλικής καταστροφής παρουσιάζει η Λέσβος (…) από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τα τελευταία 24ωρα την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου. Οι θυελλώδεις άνεμοι που ξεπερνούσαν τα 10 Μποφόρ προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα σε ολόκληρο τον νομό Λέσβου.

Στη διαδρομή από τη Μυτιλήνη προς το αεροδρόμιο έχουν πέσει πολλά δέντρα, ενώ σε αρκετά σημεία της πόλης έγιναν διακοπές ρεύματος.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επενέβη σε περισσότερα από 20 περιστατικά.

Από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης δόθηκαν εντολές προς τους ιδιοκτήτες των σκαφών να προστατέψουν τις περιουσίες τους.

Ένας δικυκλιστής παρασύρθηκε από τον αέρα και έπεσε με το σκούτερ του πάνω σε ξεριζωμένο δένδρο στην παραλία – το οποίο αν δεν υπήρχε ίσως ο ίδιος να κατέληγε στη θάλασσα.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Σε ισχύ είναι η απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των θυελλωδών νότιων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στο Αιγαίο τα 9 με 10 Μποφόρ. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, εξασθένηση των ανέμων αναμένεται μετά το μεσημέρι.

Σε ισχύ είναι η απαγόρευση απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των θυελλωδών ανέμωνΣυγκεκριμένα, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ από τον Πειραιά για τον Αργοσαρωνικό τα συμβατικά πλοία φθάνουν μέχρι την Αίγινα. Ανοιχτή είναι η πορθμειακή γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας. Επιπλέον, κλειστές παραμένουν οι γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Βόλος-Σποράδες, Καβάλα-Πρίνος, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Κεραμωτή-Θάσος, Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά. Κλειστό επίσης είναι το Ρίο-Αντίρριο.

Η Ελληνική Ακτοφυλακή συστήνει στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, πριν από την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν πρώτα με τα κατά τόπους πρακτορεία.

Υπερχείλισε ο Πηνειός στα Τρίκαλα

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης καλύφθηκαν από νερό στον νομό Τρικάλων, λόγω υπερχείλισης του Πηνειού και των παραποτάμων του. Υπάρχουν φόβοι για σπάσιμο των μεγάλων αναχωμάτων στις περιοχές Παραποτάμου και Βαλομανδρίου.

Δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστου Μιχαλάκη

Είδαν… άσπρη ημέρα στα ορεινά της Ξάνθης

Στα λευκά ντύθηκε το πρωί του Σαββάτου ο ορεινός οικισμός του Λειβαδίτη στην Ξάνθη.

Η πυκνή χιονόπτωση που σημειώθηκε στην περιοχή δημιούργησε ένα χειμερινό σκηνικό, ιδιαίτερα οικείο στην ορεινή Ξάνθη. 



Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα

Βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και του Βορείου Αιγαίου, με ισχυρά φαινόμενα στη Δυτική Ελλάδα, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στα βορειοανατολικά τμήματα του Αιγαίου, πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινότερα ηπειρωτικά τμήματα και σταδιακή μικρή εξασθένηση των ανέμων αναμένονται σήμερα. Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη, καθώς οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων σκόνης από την Αφρική.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 9 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από 6 έως 16 στη Βόρεια Ελλάδα, από 9 έως 17 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 6 έως 11 στην Ήπειρο, από 12 έως 18 βαθμούς στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα, από 12 έως 21 στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και από 15 έως 19 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου, αλλά τοπικά στη Βόρεια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 22 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8 με 9 Μποφόρ και πιθανόν τοπικά στα βόρεια 10 Μποφόρ, με μικρή εξασθένηση μετά το μεσημέρι, και στο Νότιο Αιγαίο ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις και τοπικά θυελλώδεις 8 Μποφόρ, με μικρή εξασθένηση μετά το μεσημέρι. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 Μποφόρ, και πιθανόν πρόσκαιρα τοπικά θυελλώδεις 8 Μποφόρ.

Αττική

Νεφώσεις με αυξημένη πιθανότητα βροχής ή καταιγίδας το βράδυ και περιορισμένη τοπικά ορατότητα θα έχει η Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει στους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 Μποφόρ, με μικρή εξασθένηση μετά το μεσημέρι.

Θεσσαλονίκη

Βροχές ή καταιγίδες κυρίως κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, με πιθανότητα για παροδικά έντονα φαινόμενα θα έχει η Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 15 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 Μποφόρ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης