Σπάρτη: Επίτιμος δημότης ανακηρύχτηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015, 12:42
Σπάρτη: Επίτιμος δημότης ανακηρύχτηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος
Ως εντολή εκπλήρωσης εθνικής αποστολής, για διαφύλαξη και υπεράσπιση των εθνικών δικαίων της χώρας και την αδιατάρακτη πορεία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ότι εκλαμβάνει την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη Σπαρτιατών, κατά την ομιλία του στην τελετή που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο στο αμφιθέατρο του πνευματικού κέντρου του δήμου Σπάρτης, στην κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης.

Ο κ. Παυλόπουλος, σημείωσε πως η Σπάρτη έδωσε για τον ελληνισμό δύο φορές δείγματα αυτοθυσίας και υψηλών ιδανικών. Την πρώτη φορά, με τον Λεωνίδα και τους τριακόσιους στις Θερμοπύλες, απέναντι στους Πέρσες και τη δεύτερη φορά, με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο απέναντι στον Μωάμεθ.

Επισημαίνοντας πως και στις δύο περιπτώσεις οιονεί ρίζα της αυτοθυσίας είναι η εντολή της Σπαρτιάτισσας μάνας στον στρατιώτη γιo της, παραδίδοντάς του την ασπίδα, «Ή ταν ή επί τας».

Υπογράμμισε δε, ότι εκλαμβάνει την ανακήρυξή του ως εντολή κατά τις επιταγές του Συντάγματος, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, «σύμφωνα με την οποία έχω ιερό χρέος να υπερασπισθώ, δίχως παρεκκλίσεις κι εκπτώσεις, πρώτον, τα εθνικά μας θέματα και τα συνακόλουθα εθνικά μας δίκαια, όπως αυτά καθορίζονται με βάση το ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο του ελληνισμού.

Και δεύτερον, την αδιατάρακτη πορεία της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πορεία, η οποία συνδέεται αναποσπάστως και με τον συνεχή αγώνα όλων εκείνων που σέβονται την ευρωπαϊκή προοπτική για την τελική θεσμική, πολιτική και οικονομική της ενοποίηση, πάνω στους τρεις πυλώνες τους οποίους σμίλεψαν οι ιδρυτές της. Ήτοι τους πυλώνες της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και της Ειρήνης».

Να σημειώσουμε ότι λίγο πριν την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Σπάρτης, ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε την δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης, όπου ξεναγήθηκε στο τμήμα που βρίσκεται το αρχείο του Νικηφόρου Βρεττάκου με προσωπικά αντικείμενα και χειρόγραφα του Λάκωνα ποιητή.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015, 14:04