Spiegel για Σάμο: «Ανήσυχοι γονείς ή ρατσιστές;»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019, 08:25
Spiegel για Σάμο: «Ανήσυχοι γονείς ή ρατσιστές;»

Σε εκτενές ρεπορτάζ το Spiegel Online αναφέρεται στις πρόσφατες κινητοποιήσεις Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και στην αποχή μαθητών στη Σάμο, λόγω της μεταφοράς της Δομής Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης Προσφύγων στο δημοτικό σχολείο Βαθέος της Σάμου. Ο ρεπόρτερ βρέθηκε στο Βαθύ και επισκέφθηκε το επίμαχο σχολείο μια κανονική ημέρα. Το κουδούνι χτύπησε για μάθημα λίγο μετά τις 08.00 το πρωί, αλλά οι μαθητές ήταν ελάχιστοι, γράφει το ρεπορτάζ δίνοντας το κλίμα, σημειώνοντας στη συνέχεια:

«Ο λόγος που η αυλή ήταν άδεια είναι ότι από αρχές Μαρτίου οι περισσότεροι γονείς στο Άνω Βαθύ δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Θέλουν έτσι να διαμαρτυρηθούν επειδή το σχολείο έχει δεχθεί στις τάξεις ενσωμάτωσης 14 μαθητές από το υπερπλήρες προσφυγικό κέντρο του νησιού. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες πηγαίνουν στο σχολείο μόνο 20 με 35 μαθητές ημερησίως, ενώ κανονικά οι μαθητές είναι 150. Κι άλλοι γονείς από το Βαθύ και από άλλα σχολεία της Σάμου προσχώρησαν στο μποϊκοτάζ. Η αιτία του μποϊκοτάζ: ότι παιδιά των μεταναστών που ζουν στο προσφυγικό κέντρο υποτίθεται ότι αποτελούν κίνδυνο για τα δικά τους παιδιά. ''Tα παιδιά αυτά ζουν υπό άθλιες συνθήκες, εν μέσω αρουραίων και πάσης φύσεως ασθενειών. Δεν νιώθουμε ασφαλείς όταν φέρνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο'' ανέφερε ένας πατέρας στο περιοδικό».

Πολλές οι οπτικές γωνίες: των γονιών, των γιατρών, της κυβέρνησης

Μια μέρα μετά την επίσκεψη του δημοσιογράφου στο Βαθύ, οι γονείς αποφάσισαν να αναστείλουν, για την ώρα, το μποϊκοτάζ ως ένδειξη «καλής θέλησης», ώστε να δώσουν χρόνο στους πολιτικούς να βρουν λύση, όπως αναφέρει το Spiegel. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι, αν δεν ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν οι ανησυχίες τους, θα συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο τη διαμαρτυρία τους. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «πράγματι οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στον καταυλισμό του λεγόμενου hotspot της Σάμου είναι δραματικές. (…) Ο καταυλισμός αρχικά προοριζόταν να φιλοξενήσει περίπου 650 άτομα και σήμερα ζουν περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες ανήλικοι. Αυτό προκαλεί αναστάτωση στον πληθυσμό». Ωστόσο, το ρεπορτάζ φιλοξενεί και την άποψη του Νίκου Κακλαμάνη, γιατρού στο δημόσιο νοσοκομείο Σάμου, ο οποίος αναφέρει: «Όσα ισχυρίζονται οι γονείς είναι μια απόλυτη ανοησία. Όλα τα παιδιά προσφύγων έχουν εξεταστεί από παιδίατρο πριν πάνε στο σχολείο, έχουν χαρτιά με τα εμβόλιά τους, δεν αποτελούν κίνδυνο για κανέναν». Ο ίδιος εκτιμά ότι η στάση των γονέων αντανακλά την αυξανόμενη απόρριψη των κατοίκων του νησιού να αποδεχθούν τους νεοαφιχθέντες και σημειώνει ότι κάποιοι γονείς είναι απλώς ρατσιστές και ξενοφοβικοί, άλλοι έχουν λανθασμένη ενημέρωση κι άλλοι απλώς παρασύρονται λόγω φόβου.

Σε άλλο σημείο το ρεπορτάζ παρουσιάζει και την άλλη πλευρά, των παιδιών που ζουν στο προσφυγικό κέντρο και τα οποία είναι «διπλά τραυματισμένα»: πρώτον λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης μετά το δύσκολο ταξίδι προς την Ευρώπη και δεύτερον γιατί τις λίγες ώρες που πηγαίνουν στο σχολείο είναι στην πραγματικότητα χωρισμένα από τα υπόλοιπα παιδιά. «Μόνο 28 προσφυγόπουλα πηγαίνουν στα δημόσια σχολεία της Σάμου. Και δεν έρχονται καν σε άμεση επαφή με Ελληνόπουλα, αφού τα μαθήματά τους γίνονται άλλες ώρες, το απόγευμα. Ακόμη και ξεχωριστές τουαλέτες υπάρχουν για τα παιδιά από τον καταυλισμό. Αλλά για τους ανήσυχους γονείς αυτό δεν φτάνει» γράφει το ρεπορτάζ.

Η ελληνική κυβέρνηση από τη μεριά της, αναφέρει το ρεπορτάζ, αποδίδει το μποϊκοτάζ σε ένα κλίμα «ξενοφοβίας και ρατσισμού», ενώ οι γονείς δεν αποδέχονται αυτούς τους χαρακτηρισμούς.

Πηγή: DW

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019, 09:30