Του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με καθυστέρηση τριών μηνών ανοίγει η εφαρμογή για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων στο Taxisnet. Η διαδικασία θα έπρεπε -βάσει υφιστάμενου νομικού πλαισίου- να έχει ενεργοποιηθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.

Τον Μάιο ανοίγει τελικά η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στο TaxisnetΣύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, το σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων θα τεθεί σε λειτουργία τις πρώτες ημέρες του Μαΐου. Η ίδια απέδωσε την καθυστέρηση στην έκδοση δεκάδων αποφάσεων και ερμηνευτικών εγκυκλίων, διαδικασία που ολοκληρώθηκε αρχές Απριλίου.

Ουσιαστικά, φορολογούμενοι και λογιστές θα πρέπει σε περίπου 1,5 μήνα -από τις αρχές Μαΐου έως το τέλος Ιουνίου- να υποβάλουν τις δηλώσεις, εγχείρημα που θεωρείται αρκετά δύσκολο. Και αυτό επειδή οι φετινές φορολογικές δηλώσεις εμφανίζουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με τις αντίστοιχες για το 2013 και η συμπλήρωσή τους είναι δυσκολότερη.


Έρχεται παράταση και… μαύρη τρύπα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανή την παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων, γεγονός που θα προκαλέσει καθυστέρηση ως προς την είσπραξη των δημοσίων εσόδων. Προς αυτήν την κατεύθυνση εξάλλου κινούνται και οι σκέψεις του ΥΠΟΙΚ για επιβράβευση (έκπτωση 5-10%) όσων φορολουμένων πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο που θα προκύψει μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων τον Ιούλιο.

Το ενδεχόμενο παράτασης δημιουργεί «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό το καλοκαίριΦέτος, για πρώτη φορά, προβλέπονται σταθερές ημερομηνίες καταβολής του φόρου: τρεις δίμηνες δόσεις -31/7, 30/9 και 30/11- ανεξάρτητα από την ημερομηνία, νωρίτερα ή αργότερα, υποβολής της δήλωσης. Σε περίπτωση λοιπόν παράτασης, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, η κυβέρνηση θα πρέπει να τροποποιήσει αυτές τις ημερομηνίες. Π.χ. Δεν γίνεται μια δήλωση να υποβάλεται τέλη Αυγούστου και η πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Ως αποτέλεσμα, εάν θεσπιστεί η υποχρέωση πληρωμής σε δύο δόσεις τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων -κυμαίνεται μεταξύ 3 και 3,5 δισ. ευρώ- υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθεί μέσα στο φθινόπωρο. Αυτό σημαίνει ότι διαμορφώνεται μια «μαύρη τρύπα» το καλοκαίρι, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η χώρα καλείται να προχωρήσει σε αποπληρωμή ομολόγων.

Διαβάστε επίσης:

Ωστόσο, η κυρία Βαλαβάνη άφησε, χθες, ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση όχι μεγαλύτερη από 10 ημέρες, κάτι, βέβαια, που θα φανεί στην πράξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης