Στ. Αραχωβίτης σε αγρότες: «Επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου»

Στ. Αραχωβίτης σε αγρότες: «Επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου»
«Ο διάλογος είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων» δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, εν όψει των αγροτικών κινητοποιήσεων που ανακοίνωσε για αύριο, Δευτέρα η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

«Πιστεύω ότι αν υπάρχει επίδειξη καλής θέλησης και εκτιμηθούν τα δείγματα γραφής αυτής της κυβέρνησης μέχρι τώρα, οι αγρότες θα πρέπει να επανεκτιμήσουν τον τρόπο δράσης τους», τονίζει ο αρμόδιος υπουργός σημειώνοντας ότι «ο καθένας μπορεί να διαμαρτυρηθεί με όποιο τρόπο θεωρεί πρόσφορο, φτάνει να μη δημιουργηθεί κοινωνικός αυτοματισμός».

Όπως λέει ο κ. Αραχωβίτης τα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής στο χωράφι έχουν ήδη ξεκινήσει, με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και άλλες προτάσεις, οι οποίες βρίσκονται ήδη υπό επεξεργασία.

Επίσης, αναφέρει πως επεξεργάζεται ήδη η διάταξη για το ακατάσχετο των 12.000 ευρώ που ζητούν οι αγρότες, με την οποία θα προστατεύονται οι λογαριασμοί των αγροτών από κατασχέσεις, ενώ βρίσκεται υπό σχεδίαση η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος το οποίο θα είναι «προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του αγροτικού επαγγέλματος» όπως δηλώνει.

Σημειώνει ότι με έμπρακτους τρόπους η κυβέρνηση στηρίζει το συνεταιριστικό κίνημα και υπογραμμίζει πως μέχρι τέλος του έτους σχεδιάζεται να προκηρυχθεί η πρόσκληση για τη βιολογική γεωργία καθώς και η πολυαναμενόμενη προκήρυξη του προγράμματος για τις μικρές εκμεταλλεύσεις.

Ο κ. Αραχωβίτης μιλά επίσης για την στήριξη των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων λέγοντας πως το υπουργείο προχωρά στην «κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ)» καθώς και στην προστασία του ελληνικού γύρου, ως το πρώτο πιστοποιημένο παραδοσιακό προϊόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, ο αρμόδιος υπουργός λέει ότι πιθανότατα στις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης ενώ μέχρι τέλος του έτους θα γίνει μια σειρά πληρωμών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, του δευτέρου πυλώνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018, 09:58