Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα, Παρασκευή 10 Απριλίου, είναι 56 και το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.011, σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του εκπρόσωπου του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 77 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ 15 έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία.       

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε τέσσερις νέους θανάτους από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 90. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 73 έτη, και το 89% είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας, άνω δηλαδή των 70 ετών. Εκ των θανόντων οι 26 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Αργότερα, ένας ακόμα ασθενής έχασε τη ζωή του στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Ο ασθενής ήταν άνδρας 47 ετών και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Μερικές ώρες μετά, κατέληξε άλλος ένας ασθενής, ένας άνδρας 72 ετών που εξέπνευσε στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης και έτσι το σύνολο των νεκρών ανέρχεται πλέον στους 92. 

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν γίνει 35.432 εργαστηριακά τεστ.

Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη, ενώ Οι 14 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 75% των διασωληνωμένων πάσχει από υποκείμενο νόσημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα κρούσματα, το 57% είναι άνδρες ενώ τα 525 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 776 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σχετικά με όσους έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι το 30.8% είναι μεταξύ 18-39 ετών 45.2% αυτών μεταξύ 40 και 59 ετών, και ένα 21.3% είναι 65 ετών και άνω. Από 17 ετών και κάτω έχουν καταγραφεί μόλις 53 περιστατικά, ποσοστό δηλαδή 2.8%.

Τσιόδρας: Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις – Οι Ρομά δεν μπορούν να είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι

Ο κ. Τσιόδρας μετέφερε απόσπασμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης που αφορά τους Ρομά σε όλη την Ευρώπη με την αφορμή της Διεθμούς Ημέρας των Ρομά την 8η Απριλίου.

Τέτοια ημέρα, λέει η ανακοίνωση, υπενθυμίζεται στις κυβερνήσεις του κόσμου η ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των πολλών φτωχών και περιθωριοποιημένων Ρομά στην Ευρώπη. Να ενισχυθούν τα μέτρα για καταπολέμηση των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν.

«Οι Ρομά είναι στις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στον ιό στην Ευρώπη», επισήμανε με αφορμή της επίσκεψή του, μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, που βρίσκεται σε καραντίνα εξαιτίας εμφάνισης κρούσματος. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους Ρομά στη Λάρισα για την υπεύθυνη στάση τους λέγοντας ότι «είμαστε μαζί τους» και ότι η πρόσβαση είναι ισότιμη στο σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες. 

«Σε πολλά μέρη εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό» είπε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε πως στις κοινότητες των Ρομά είναι «δύσκολο να εφαρμοστούν τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης σε υπερπλήρεις κατοικίες».

«Οι Ρομά δεν μπορούν να είναι αποδιοπομπαίος τράγος. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα», τόνισε και διευκρίνισε πως τα περιοριστικά μέτρα δεν αφορούν αυτούς, αλλά την πρόληψη μετάδοσης της νόσου.

 

 

Ν. Χαρδαλιάς: Χωρίς λαϊκές αγορές για τις επόμενες 14 μέρες η Θεσσαλία

 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς παίρνοντας τον λόγο είπε πως: «Έχουμε μια ιδιαίτερη περίπτωση στον οικισμό της Νέας Σμύρνης στην Λάρισα: Στις 17 πρώτες περιπτώσεις σε σύνολο 29, οι 12 χαρακτηρίστηκαν θετικές στον ιό. Ο οικισμός τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έχουν γίνει 200 τεστ στην ευρύτερη περιοχή».

Συνεχώς επικαιροποιείται το σχέδιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι 20 θετικοί στον ιό μεταφέρονται σε ξεχωριστή δομή και θα παραμείνουν υπό φρούρηση.

«Απαγορεύεται οποιοσδήποτε να βγει ή να μπει στην περιοχή της καραντίνας», σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά. 

Επίσης, ανακοίνωσε πως αναστέλλονται λαϊκές και το πλανόδιο εμπόριο για 14 ημέρες στη Θεσσαλία.

Ακόμα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως κλείνει η δομή προσφύγων/μεταναστών στο Κουτσόχερο.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από αύριο θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους δήμους Τυρνάβου, Φαρσάλων και Σοφάδων, ενώ στις περιοχές αυτές θα οριστούν και διαμεσολαβητές μεταξύ των Ρομά και των δημάρχων της περιοχής για την καλύτερη προετοιμασία σε τυχόν λήψης έκτακτων μέτρων.

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι έχει δημιουργηθεί πλάνο για την τροφοδοσία του οικισμού των Ρομά στη Λάρισα και ενισχύονται οι δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και των δομών Υγείας, ενώ έλεγχοι θα γίνουν και στη δομή φιλοξενίας προσφύγων Κουτσόχερο. Στη συνέχεια, ο υφυπουργός επανέλαβε πως τα σχολεία θα είναι κλειστά μέχρι τις 10 Μαΐου και ότι στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς. «Οι χώροι λατρείας παραμένουν κλειστοί για όλα τα δόγματα και τις θρησκείες», δήλωσε.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς διαβεβαίωσε τα σχόλια που αναφέρουν ότι οι Ρομά κινήθηκαν εναντίον τους είναι αβάσιμα. «Τους εξηγήσαμε τι πρέπει να κάνουν και μας άκουσαν», τόνισε χαρακτηριστικά. 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης