Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα, Τετάρτη 1 Απριλίου, είναι 81 και το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1.415, σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του εκπρόσωπου του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, εντοπίστηκαν επιπλέον 20 άλλα κρούσματα στο πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου, του οποίου οι 380 και πλέον επιβάτες έχουν ελεγχθεί και αναμένονται τα αποτελέσματα. Συμπεριλαμβάνοντας τα κρούσματα που εντοπίζονται στο πλοίο, το σύνολο των περιστατικών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1.415. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 90 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ έξι έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε έναν νέο θάνατο από κορωνοϊό στην Ελλάδα και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 50. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 72 έτη, και πάνω από το 94% είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας. Εκ των θανόντων οι 38 είναι άνδρες και οι 12 γυναίκες.

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν γίνει 17.350 εργαστηριακά τεστ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 66 έτη, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς, το 57%, έχουν υποκείμενο νόσημα. Οι 14 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

«Θεωρητικά κανείς μας δεν είναι άτρωτος. Αρκεί να μην αρρωστήσουμε όλοι μαζί», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Οι θάνατοι καταγράφονται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο

Απαντώντας σε ζητήματα που θέτουν κάποιοι επιστημονικοί κύκλοι για το αν καταγράφονται όλοι οι θάνατοι, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι αν είχαμε περισσότερους θανάτους θα είχε καταγραφεί ήδη η αύξησή τους σε ειδικό σύστημα παρακολούθησης που αφορά το σύνολο της χώρας.

Η καταγραφή των θανάτων γίνεται από τα ληξιαρχεία των δήμων της χώρας σε πραγματικό χρόνο σχεδόν, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο και αφορά τους θανάτους που δηλώθηκαν κατά την εβδομάδα αναφοράς, που είναι συνήθως η προηγούμενη από την εβδομάδα που καταγράφονται. Τα δεδομένα αφορούν το σύνολο της χώρας και προέρχονται από το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης ληξιαρχικών πράξεων που λειτουργεί από το Μάιο του 2013.

Σχετικά με τη χρήση των μασκών

Ο κ. Τσιόδρας επανήρθε στο θέμα των μασκών και στη χρήση τους στο γενικό κοινό υπενθυμίζοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι μόνο τα άτομα με συμπτώματα του ιού και όσοι φροντίζουν ασθενείς, καθώς βέβαια και επαγγελματίες υγείας, πρέπει να φορούν μάσκες.

«Το μέγιστο όφελος από τις μάσκες είναι στα νοσοκομεία, στο προσωπικό, στους ασθενείς και σε αυτούς που τους περιποιούνται. Εκεί χρειάζονται περισσότερο και μάλιστα με την τεράστια έλλειψη μασκών σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξάλλου, αν όλοι μας τηρούσαμε τις σωστές αποστάσεις, δεν έχει νόημα η χρήση τους», επεσήμανε.

Παρ’όλα αυτά, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, ο κ. Τσιόδρας επικοινώνησε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νόσων και τους ζήτησε να τοποθετηθούν επίσημα για το θέμα.

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Τσιόδρα: 
 

 

Σε καραντίνα κοινότητα στην Έδεσσα
 

Σε καραντίνα τίθεται η κοινότητα Φούστανη, στον δήμο Εξαπλατάνου στην Έδεσσα από σήμερα τετάρτη στις 20:00 μ.μ και για 14 ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε σε νέες αλλαγές σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, λέγοντας πως, εάν και όπου θεωρείται απαραίτητο για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, θα λειτουργούν νέες λαϊκές αγορές στην ευρύτερη περιοχή, την ίδια ώρα.

Επιπλέον, ανακοίνωσε πως απαγορεύονται άμεσα όλες οι πτήσεις των ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ενισχυθεί με άλλα 12 εκατ.ευρώ για τη σίτιση πολιτών που έχουν ανάγκη αυτή την περίοδο», είπε ακόμη. 

Χαρδαλιάς: «είμαστε μια δημοκρατία της πειθούς»

Αναφερόμενος σε «κάποιους λίγους που μιλούν για αυστηρό ύφος», είπε επικαλούμενος τον πρωθυπουργό ότι «είμαστε μια δημοκρατία της πειθούς» και σημείωσε πως την ηθική της ατομικής ευθύνης την έχουμε κάνει όλοι πράξη και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε όση άδικη κριτική κι αν δεχθούμε».

Επισήμανε οι συνεχείς εκκλήσεις και προειδοποιήσεις και η αυστηρότητά μας είναι για τους κάποιους λίγους συμπολίτες που αδιαφορούν, που θέτει με τόση απερισκεψία σε κίνδυνο όλη αυτή την τεράστια προσπάθεια, υποδειγματική για πολλές χώρες. Προειδοποίησε τους «ελάχιστα σε αριθμό αδιάφορους και απερίσκεπτούς που δυσκολεύονται να σκεφτούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τον κινδύνους της δημόσιας υγείας, ότι δεν θα ανεχθούμε την ανεύθυνη στάση τους».

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών, αναγνωρίζοντας τις μέχρι σήμερα θυσίες τους και τόνισε πως «μαζί τους αγωνιζόμαστε καθημερινά».

Το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Αναφορικά με το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως παραμένει αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλοίο απέπλευσε από το Τσεσμέ της Τουρκίας στις 7 Μαρτίου με προορισμό την Ισπανία όπου θα λειτουργούσε ως πλωτό ξενοδοχείο, ωστόσο λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας, αυτό δεν κατέστη δυνατό. 

Στις 23 Μαρτίου η Τουρκία αρνήθηκε την επιστροφή του και έδεσε στα ανοικτά του Πειραιά.

Επετράπη ο ανεφοδιασμός του και είχε ξεκινήσει η διαδικασία του επαναπατρισμού των 383 επιβαινόντων, ωστόσο υπήρξε ενημέρωση για κρούσμα στο πλοίο. Επρόκειτο για έναν 73χρονο Ελβετό υπήκοο μέλος του πληρώματος.

Ο ασθενής τέθηκε σε απομόνωση, όπως και οι στενές επαφές του. Οι υπόλοιποι επιβαίνοντες χωρίστηκαν σε ομάδες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού κινδύνου, είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακούστε όσα δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς: 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης