Τροπολογίες και υπουργικές αποφάσεις που διαφοροποιούν και συμπληρώνουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά κυρίως το φάρμακο, έρχονται να εντείνουν το ήδη φορτισμένο κλίμα μεταξύ υπουργείου Υγείας – φαρμακοποιών και γιατρών.

Οι φαρμακοποιοί, αντιδρώντας στη μείωση του ποσοστού κέρδους τους στο 15% και την απελευθέρωση του ωραρίου, απειλούν ότι θα κλείσουν τα φαρμακεία τους από την Τρίτη 6 Μαρτίου, χωρίς διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα, πρόταση την οποία προτίθεται να καταθέσει το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής στη Γενική Συνέλευση του κλάδου τη Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση που συνοδεύει το νομοσχέδιο για το φάρμακο, από 1/6 του 2012 θα είναι υποχρεωμένοι όλοι οι γιατροί να συνταγογραφούν με βάση της δραστική ουσία.

Ωστόσο, 2 μήνες νωρίτερα, από την 1/4 του 2012 θα ισχύει το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία για τις 10 κατηγορίες δραστικών ουσιών σε φάρμακα που έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση.

Τροποποιήσεις που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο αφορούν τα νέα φάρμακα και τις νέες θεραπείες οι οποίες θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα εάν πρώτα αποζημιώνονται σε τουλάχιστον 12 κράτη μέλη της Ε.Ε. που διαθέτουν μηχανισμούς αξιολόγησης με βάση το κόστος και το όφελός τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά είχε προβλεφθεί η αποζημίωση στην Ελλάδα να δίνεται αφού τα φάρμακα αυτά αποζημιωθούν σε 18 χώρες.

Αυτό σημαίνει ότι στο εξής ένας ασθενής που κρίνεται ότι πρέπει να πάρει ένα καινούριο φάρμακο, πρέπει να περιμένει ώστε αυτό να εγκριθεί από 12 και όχι 18 κράτη μέλη ώστε να αποζημιώνεται και από το ασφαλιστικό του ταμείο στην Ελλάδα.

Πάντως γίνεται σαφές ότι εξαιρούνται τα καινοτόμα φάρμακα, αυτά που χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα για την “κάλυψη κινδύνου ζωής” ή τα «ορφανά».

Σε άλλο σημείο του νομοσχεδίου διευκρινίζεται πλέον ότι ο γιατρός θα συνταγογραφεί τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός θα καλείται να επιλέξει το φθηνότερο φάρμακο για τον ασθενή. Όμως εάν ο ίδιος ο ασθενής επιλέξει κάποιο ακριβότερο φάρμακο θα έχει τη δυνατότητα να το πάρει πληρώνοντας τη διαφορά.

Ο Ιατρικός Σύλλογος εμμένει στις θέσεις του ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για το φάρμακο και σε ανακοίνωσή του τονίζει για μια ακόμη φορά ότι το φάρμακο πρέπει να δίνεται μόνο με ιατρική συνταγή καθώς η θεραπεία του ασθενούς είναι μόνο ιατρική υπόθεση.

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης