Συνταγματικό «μανδύα», προσφέρει το Συμβούλιο της Επικρατείας στην επιστράτευση των ναυτικών επιβατικών, οχηματαγωγών πλοίων του εμπορικού ναυτικού, εφόσον διαπιστώσει ότι η απεργία που πραγματοποιούν τα μέλη της ΠΝΟ δημιουργεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων των νησιών και το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με απόφασή της, που αποτελεί πρόκριμα για τις μελλοντικές κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, θεωρεί συνταγματική την επιστράτευση των πληρωμάτων των εμπορικών πλοίων για λόγους που συνδέονται με την προστασία της υγείας των κατοίκων των νησιών τα οποία παραμένουν αποκλεισμένα από την ηπειρωτική Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδόθηκε με αφορμή την επιστράτευση (πολιτική κινητοποίηση) των ναυτικών επιβατικών, οχηματαγωγών κλ.π. πλοίων του εμπορικού ναυτικού, που έγινε το Νοέμβριο του 2010, μετά την πολυήμερη απεργία που είχε κηρύξει η ΠΝΟ, διεκδικώντας την υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Η απόφαση για επιστράτευση είχε ληφθεί από τον τότε πρωθυπουργό και τον τότε υπουργό Ναυτιλίας με το επιχείρημα ότι η παρατεινόμενη απεργία των ναυτικών «έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική ζωή της χώρας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την έλλειψη εφοδιασμού των κατοίκων των νησιών που βρίσκονται σε απομόνωση, σε καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης και απειλεί την διακοπή της ομαλής λειτουργίας των μονάδων παροχής Υπηρεσιών Υγείας». Σύμφωνα με τις τότε κυβερνητικές αποφάσεις η επιστράτευση των ναυτικών, ήταν αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί «η σοβαρή διαταραχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του κράτους και της άμεσης απειλής, λόγω διακοπής της επικοινωνίας των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, την υγεία των κατοίκων τους από την στέρηση τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης».

Αντικρούοντας όλους τους ισχυρισμούς της ΠΝΟ η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφέρει στην απόφασή ότι «ο κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων των νησιών, τον οποίο επικαλείται η Διοίκηση, δικαιολογεί την επιβολή των μέτρων της πολιτικής κινητοποίησης και της επιτάξεως των προσωπικών υπηρεσιών.

Στην προκειμένη περίπτωση «διαπιστώθηκε αιτιολογημένα η ύπαρξη κινδύνου για την υγεία των κατοίκων των νησιών, η αντιμετώπιση του οποίου δικαιολογεί, κατά το άρθρο 22 παρ. 4 του Συντάγματος, την έκδοση των προσβαλλομένων πράξεων» και κατά συνέπεια «πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμος ο λόγος με τον οποίο προβάλλεται» από την πλευρά της ΠΝΟ ότι «οι προσβαλλόμενες πράξεις εξεδόθησαν κατά
κατάχρηση εξουσίας, με μόνο σκοπό να ματαιώσουν την άσκηση του απεργιακού δικαιώματος των ναυτεργατών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης