Νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στα… βήματα παλαιότερων κρίσεων του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, χαρακτηρίζει αντισυνταγματική η φορολόγηση του επιδόματος δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης καθώς και συμμετοχής σε σεμινάρια των γιατρών του ΕΣΥ.

Η απόφαση σηματοδοτεί την επιστροφή στους γιατρούς χρηματικών ποσών τα οποία είχαν φορολογηθεί από το 2002. Η Ολομέλεια υιοθέτησε την άποψη που είχε εκφράσει το Β Τμήμα του Δικαστηρίου κρίνοντας ότι τα επίμαχα επιδόματα δίνονται για την κάλυψη πρόσθετων αναγκών οι οποίες όμως είναι απαραίτητες για την εκπλήρωση των καθηκόντων των γιατρών. Όπως αποφάσισε το δικαστήριο τα συγκεκριμένα επιδόματα «προορίζονται για την κάλυψη πραγματικών δαπανών στις οποίες υποβάλλονται οι γιατροί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και έχουν αποζημιωτικό χαρακτήρα για την κάλυψη των δαπανών αυτών» και δεν πρέπει να φορολογούνται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι και για τους πανεπιστημιακούς, είχε υπάρξει σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, θεωρώντας αντισυνταγματική η φορολόγηση των επιδομάτων δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια, αλλά και το ειδικό ερευνητικό επίδομα που λαμβάνουν τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ).

Η Ολομέλεια ακολούθησε τις απόψεις του Τμήματος και έκρινε ότι τα εν λόγω επιδόματα δεν αποτελούν προσαύξηση μισθού, δηλαδή εισόδημα. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το άρθρο 78 του Συντάγματος και το άρθρο 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δεν φορολογούνται. Με το συγκεκριμένο σκεπτικό ειχε ανακληθεί η φορολόγηση του επιδομάτος οργάνωσης βιβλιοθήκης και γραφείου των δικαστικών λειτουργών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης