Αποζημίωση ύψους 350.000 ευρώ, συν τους νόμιμους τόκους, θα πρέπει να καταβληθεί, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, από το ελληνικό Δημόσιο στους συγγενείς 24χρονου οδηγού που έχασε τη ζωή του όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε διαφημιστική πινακίδα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, επικυρώνοντας την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, έκρινε ότι ήταν υποχρέωση του Δημοσίου να απομακρύνει την παράνομα τοποθετημένη διαφημιστική πινακίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τραγικό δυστύχημα είχε γίνει το Δεκέμβριο του 2005, επί της Λ. Κηφισίας στο ρεύμα προς Κηφισιά. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 24χρονος οδηγός αφού προσέκρουσε σε 8 μεταλλικούς στύλους (κολωνάκια), ύψους 0,80μ. στη διαχωριστική νησίδα και διένυσε 14,80 μέτρα, ανετράπη και έπεσε πάνω στη σιδερένια κολώνα, ύψους 2,60 μέτρων που στήριζε τη διαφημιστική πινακίδα (2,20 μ. Χ 1,40 μ.), τύπου «ρακέτα». Ο 24χρονος χρειάστηκε να απεγκλωβιστεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σχεδόν ύστερα από μία ώρα και εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Οι συγγενείς του 24χρονου (γονείς, αδελφός και οι δύο γιαγιάδες) προσέφυγαν στην Διοικητική Δικαιοσύνη κατά του Ελληνικού Δημοσίου υποστηρίζοντας ότι το τροχαίο δυστύχημα οφείλονταν σε παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου που δεν φρόντισαν να αφαιρέσουν τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αποφάνθηκε πως το Δημόσιο ήταν υποχρεωμένο στην απομάκρυνση της διαφημιστικής πινακίδας και δεν ήταν αποκλειστική ευθύνη του Δήμου Αμαρουσίου. Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι ο 24χρόνος έχει συνυπαιτιότητα στο ατύχημα κατά 30%. Και αυτό, γιατί παρότι οδηγούσε το αυτοκίνητο «υπό καλές καιρικές συνθήκες και σε καλή και ξηρά κατάσταση της οδού, με επαρκή ορατότητα, επιδεικνύοντας αμέλεια και έλλειψη προσοχής μέσου συνετού οδηγού σε νυχτερινή ώρα», παραβίασε τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ., καθώς και την πινακίδα που υπάρχει στο σημείο του ατυχήματος, η οποία περιορίζει τη μέγιστη ταχύτητα σε 70 χλμ. ανά ώρα, ενώ εκείνος εκινείτο με ταχύτητα 95χλμ./ώρα περίπου, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, το Δημόσιο άσκησε αναίρεση επί της εφετειακής απόφασης υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι ο 24χρόνος ήταν συνυπαίτιος του ατυχήματος κατά 99% και ότι η ευθύνη απομάκρυνσης της παράνομης πινακίδας ανήκει στο Δήμο Αμαρουσίου, αλλά το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους και αόριστους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου και επικύρωσε τη εφετειακή απόφαση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης