ΣτΕ για παράνομους κανονισμούς στα αεροδρόμια

ΣτΕ για παράνομους κανονισμούς στα αεροδρόμια
Αντισυνταγματική είναι η διάταξη, με την οποία παρέχεται η εξουσιοδότηση στον υπουργό Μεταφορών να εγκρίνει τους κανονισμούς επίγειας εξυπηρέτησης (Handling) αεροσκαφών στους ελληνικούς αερολιμένες, απεφάνθη το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Λόγω της αντισυνταγματικότητας, το Δ’ Τμήμα διαβίβασε στην Ολομέλεια του ΣτΕ το όλο θέμα για οριστική κρίση.

Σύμφωνα με τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ, το άρθρο 43 του Συντάγματος επιτάσσει οι κανονισμοί επίγειας εξυπηρέτησης να τίθενται σε εφαρμογή με Προεδρικά Διατάγματα και όχι με υπουργικές αποφάσεις. Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ έκρινε παράνομους και ανίσχυρους τους κανονισμούς επίγειας εξυπηρέτησης των ελληνικών αερολιμένων.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει οι εταιρείες Goldair και Swissport, που παρέχουν επίγεια εξυπηρέτηση στους αερολιμένες των Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Κέρκυρας και Ρόδου και διεκδικούν την συμμετοχή τους σε 31 ακόμη περιφερειακούς αερολιμένες που είναι: Ακτίου, Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Αστυπάλαιας, Ικαρίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καλαμάτας, Καλύμνου, Καρπάθου, Κάσου, Καστελόριζου, Καστοριάς, Κεφαλονιάς, Κοζάνης, Κυθήρων, Λέρου, Λήμνου, Μήλου, Μυκόνου, Μυτιλήνης, Νάξου, Ν. Αγχιάλου, Πάρου, Σάμου, Σαντορίνης, Σητείας, Σκιάθου, Σκύρου, Σύρου και Χίου.

Το αποκλειστικό προνόμιο επίγειας εξυπηρέτησης στους 31 ελληνικούς αερολιμένες το έχει με απόφαση του υπουργού Μεταφορών, του περασμένου έτους, η «Olympic Handling».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010, 22:32