Απαγορεύει το Συμβούλιο της Επικρατείας την παράταση του χρόνου παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου με βάση το νόμο 2676/1999 σε υποθέσεις που είχαν ήδη παραγραφεί.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη σχετική διάταξη του νόμου η οποία επέτρεπε την επέκταση του χρόνου παραγραφής στις φορολογικές αξιώσεις του δημοσίου οι οποίες είχαν ήδη υποπέσει σε δεκαετή παραγραφή, κατά τη δημοσίευση του νόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άρα, η εν λόγω διάταξη πρέπει να καταστεί ανίσχυρη αφού παραβιάζει το άρθρο 78 παράγραφο 2 του Συντάγματος. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται πως δεν μπορεί να ισχύει αναδρομική διάταξη που επιβαρύνει τη θέση του φορολογούμενου, όταν εκτείνεται πέραν του οικονομικού έτους που προηγείται της δημοσιεύσεώς της.

«Ο συνταγματικός νομοθέτης, θεσπίζοντας για την επιβολή εν γένει των φορολογικών βαρών καθεστώς ιδιαίτερης ασφάλειας δικαίου και προστασίας της εμπιστοσύνης, απαγορεύει την αναδρομική νομοθετική διαμόρφωση του ουσιαστικού περιεχομένου των φορολογικών σχέσεων, εφ’ όσον άγει σε επιβάρυνση της θέσης των φορολογουμένων, η δε ισχύς της οικείας αναδρομικής διατάξεως εκτείνεται πέραν του οικονομικού έτους που προηγείται της δημοσιεύσεώς της», αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης