ΣτΕ: «Όχι» στο επίδομα των 176 ευρώ στους δικαστικούς υπαλλήλους

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013, 18:49
ΣτΕ: «Όχι» στο επίδομα των 176 ευρώ στους δικαστικούς υπαλλήλους
«Όχι» στην καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ στους δικαστικούς υπαλλήλους είπε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θεωρώντας ως μη νόμιμη την αντίθετη εφετειακή απόφαση που τους το αναγνώριζε για την τριετία 2003-2005.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι οι πρόσθετες μισθολογικές παροχές των δικαστικών υπαλλήλων ξεπερνούν το ποσό των 176 ευρώ. Κυρίως, όμως σύμφωνα με το ΣτΕ, δεν απορρέει από το Σύνταγμα η υποχρέωση της Πολιτείας να επεκτείνει τη χορήγηση τους και στους δικαστικούς υπαλλήλους, αν και σε πολλές άλλες κατηγορίες εργαζομένων του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα καταβάλλεται. Με αυτό το σκεπτικό, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση που είχε καταθέσει το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να αναιρεθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης που είχε κρίνει πως η μη χορήγησή του σε μερικές μόνο κατηγορίες υπαλλήλων συνιστά άνιση μεταχείρισή τους, τη στιγμή μάλιστα που καταβάλλεται αδιακρίτως σε πολλές άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, δεν συντρέχει λόγος να παραπεμφθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο το ζήτημα για νέα κρίση αφού σχετικά με αυτό υπάρχει «κυμαινόμενη νομολογία», λόγω αντίθετων αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από τον Άρειο Πάγο.

Υπενθυμίζεται ότι προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια 25 δικαστικοί υπάλληλοι ζητώντας να τους καταβληθεί το μηνιαίο επίδομα των 176 ευρώ (πρόσθετη παροχή του άρθρου 14 του Ν. 3016/2002) για την τριετία 2003-2005, ισχυριζόμενοι ότι κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας δεν τους έχει καταβληθεί, αν και χορηγείται σε πολλές άλλες κατηγορίες εργαζομένων του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου τομέα.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013, 18:55