Ανατρέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας την απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κρίνοντας τελικά συνταγματικές τις περικοπές των δώρων, εορτών και θερινής αδείας  των εν ενεργεία υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πληροφορίες από τη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφέρουν πως παρά την αντίθετη εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας Ελένης Παπαδημητρίου, η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας των περικοπών στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα αλλά και  αδείας των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εισήγηση της η κ. Παπαδημητρίου τόνισε, όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές πως « οι επίμαχες περικοπές συνιστούν μέτρα που λαμβάνονται μεν για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, επιβαρύνουν, όμως και πάλι, κατά παράβαση της κατ΄  άρθρο 25 παράγραφος 4 του Συντάγματος υποχρέωσης όλων των πολιτών για εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης, την ίδια κατηγορία πολιτών». Επίσης, επεσήμανε πως  «λόγω της αποτυχίας είσπραξης των προβλεπομένων φορολογικών εσόδων και των ανείσπρακτων οφειλών παρελθόντων ετών και της αδυναμίας προώθησης των διορθωτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεων του προγράμματος προσαρμογής, δεν αρκούν για να καταστήσουν συνταγματικά ανεκτές τις συγκεκριμένες περικοπές».

Μάλιστα, η εισηγήτρια επικαλούμενη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (4327/2014), σημειώνει ότι «η συνταγματικότητα των μέτρων αυτών δεν μπορεί να στηριχθεί ούτε στη μεγαλύτερη της αναμενόμενης ύφεση της Ελληνικής οικονομίας, η οποία κατέστη μεν επιβεβλημένη τη λήψη νέων μέτρων, όχι όμως και αναγκαίως τη εκ νέου περιστολή του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου, ούτε στην αυξημένη αποτελεσματικότητα των εν λόγω μέτρων, η οποία ωστόσο, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την κατ΄ επανάληψη επιβάρυνση των ίδιων προσώπων».

Να σημειωθεί πάντως ότι μετά την κρίση του ΣΤ΄ Τμήματος πως με το «ψαλίδι» στα δώρα και το επίδομα αδείας ο «επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά περικοπή την αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγόμενων, ειδικότερα δε, θεσπίζεται πλέον με αυτήν, όχι περαιτέρω μείωση, αλλά κατάργηση των ετήσιων αποδοχών», είχε ξεκινήσει ένα κύμα αγωγών και προσφυγών ζητώντας αναδρομικά τα ποσά από τις περικοπές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περικοπές είχαν αποφασιστεί με το μνημόνιο 2 (νόμος 4093/2012) και οι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν προσφύγει  στο ΣτΕ όπου η 7μελής σύνθεσης του ΣΤ΄ Τμήματος τους δικαίωσε κρίνοντας  αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ το έτος 2015 με την υπ΄ αριθμ. 2287/2015 απόφασή της είχε κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο 4093/2012 με αφορμή τις περικοπές των συντάξεων που είχαν γίνει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης