Συνταγματική και νόμιμη είναι χρήση καρτών (POS) για τους δικηγόρους, γιατρούς, βιοτέχνες, εμπόρους και ελευθέρους επαγγελματίες, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με σειρά αποφάσεών της η αυξημένη 7μελής σύνθεση του Β΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε ομόφωνα ως αβάσιμες όλες τις προσφυγές που κατατεθεί από Δικηγορικούς, Ιατρικούς Συλλόγους, τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και 19 ακόμη δικηγόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αντικρούοντας τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στις εν λόγω προσφυγές, επικαλέστηκαν μεταξύ άλλων την καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το εύρος της οικονομίας, προκειμένου να καταπολεμηθεί η απόκρυψη εσόδων και η φοροδιαφυγή. Επίσης, στις αποφάσεις αναφέρεται ότι το μέτρο των πληρωμών μέσω POS αφορά το σύνολο των εμπόρων, βιοτεχνών, ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και των αγροτών, όσων ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων και των δικηγόρων στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με εντολείς-καταναλωτές νομικών υπηρεσιών.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας χαρακτηρίζει μάλιστα «υποθετικά σενάρια που στηρίζονται σε μία εσφαλμένη εκδοχή» τις αιτιάσεις των δικηγόρων ότι θα γίνει πιο ακριβή η πρόσβαση στην Δικαιοσύνη (παραβίαση της ΕΔΣΑ), καθώς το κόστος από τη χρήση των POS θα μετακυλήσει στους πελάτες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης