Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιαμτσίκας 

Μεγάλες ελλείψεις σε βασικά οπωροκηπευτικά έχει αρχίσει ήδη να παρουσιάζει η αγορά όσο τα πλοία μένουν δεμένα στα λιμάνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τεράστιες ποσότητες φρούτων και βασικών λαχανικών κινδυνεύουν να σαπίσουν στην Κρήτη, καθώς από το νησί προέρχεται πάνω από το 80% των αγροτικών προϊόντων που τροφοδοτούν την αγορά.

Η παραγωγή είναι μεγάλη και τα οπωροκηπευτικά ευαίσθητα και μικρής διάρκειας. Υπενθυμίζεται ότι τα προϊόντα της Κρήτης είναι φρέσκα και δεν μπαίνουν σε ψυγεία (άλλωστε δεν υπάρχουν τέτοιες εγκαταστάσεις στις παραγωγικές περιοχές του νησιού), και να έμπαιναν όμως, προϊόντα όπως η ντομάτα ή το λάχανο δεν θα κρατούσαν για πολλές ημέρες.

Οι παραγωγοί της Ιεράπετρας αλλά και ολόκληρης της Κρήτης βλέπουν αβοήθητοι την παραγωγή τους να καταστρέφεται και προς πλήρη οικονομική καταστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απεργία στα πλοία μπλοκάρει τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων από το νησί, με άμεσο αποτέλεσμα την ασφυξία της αγοράς και την έλλειψη σε φρούτα και λαχανικά στην αγορά της Αττικής, καθώς και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Τεράστια είναι, παράλληλα, η ζημιά και στις εξαγωγές, καθώς η χώρα μας αποτελεί βασικό τροφοδότη των αγορών στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.

Οι έμποροι της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών πριν από λίγο κάλεσαν την κυβέρνηση να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου τους απεργούς και να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα, καθώς, όπως ισχυρίζονται, η όποια καθυστέρηση και η συνέχιση της απεργίας στα πλοία θα πλήξει θανάσιμα την αγορά, θα στερήσει από βασικά αγαθά τους καταναλωτές, εκτινάσσοντας στα ύψη τις τιμές των λιγοστών προϊόντων που θα απομείνουν στα ράφια, θα καταστρέψει τους παραγωγούς και θα προκαλέσει αιμορραγία στις εξαγωγές, σε βαθμό μη αναστρέψιμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα συμβάλλουν αρνητικά στην άνοδο του πληθωρισμού την τελευταία διετία και η πιθανή άνοδος των τιμών με πρόσχημα τις ελλείψεις θα έχει διπλό αντίκτυπο, τόσο στις τσέπες των καταναλωτών όσο και στο ύψος του πληθωρισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης