Στη Θάσο μετέβη τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερωθεί για την επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα του Σαββάτου για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς που έχει κάψει σπίτια κι άλλα περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων.

Ο πρωθυπουργός έφθασε στο νησί με ελικόπτερο Σινούκ της αεροπορίας στρατού, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, καθώς και από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο ΠΣ Ιωάννη Καρατζιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές και θα έχει συναντήσεις με τη δημοτική αρχή και φορείς του νησιού, σε μια προσπάθεια να συντονιστεί ακόμα καλύτερα το έργο της κατάσβεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Σημειώνεται πως ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε τουλάχιστον τρία πύρινα μέτωπα έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, των εθελοντών και των εκατοντάδων κατοίκων στο νησί της Θάσου, προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς στις Τοπικές Κοινότητες Ραχωνίου, Πρίνου και Μαριών.

Λόγω των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή αναζωπυρώθηκαν πολλές εστίες στις παραπάνω περιοχές, με αποτέλεσμα οι φωτιές να προχωρήσουν επικίνδυνα και λίγο έλειψε να περικυκλωθούν τα χωριά. Ωστόσο, χάρη στον συντονισμό των επίγειων δυνάμεων και τη συστηματική προσπάθεια, τα μέτωπα περιορίστηκαν αισθητά χωρίς να χρειαστεί οι τοπικές αρχές να προβούν σε εκκένωση χωριών και οικισμών.

Με το πρώτο φως της ημέρας τα πυροσβεστικά αεροσκάφη ξεκίνησαν εκ νέου ρίψεις νερού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όλα τα μέτωπα βρίσκονται σε ύφεση κι οι φωτιές έχουν τεθεί σε πλήρη έλεγχο, ωστόσο υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.

Με απόφαση του δημάρχου Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ αναβάλλεται η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο νησί, με το δεδομένο ότι πολλές σχολικές μονάδες, κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, βρίσκονται κοντά σε πύρινα μέτωπα.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης