Ολοκληρώθηκε την Τρίτη στο Γ’ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η δίκη των ενήλικων δραστών ληστείας, επικίνδυνης σωματικής βλάβης και παράνομης οπλοφορίας/οπλοχρησίας που έλαβαν χώρα την 28η Οκτωβρίου 2011, μετά την παρέλαση της εθνικής εορτής από ομάδα δέκα ατόμων (τα πέντε παραμένουν ασύλληπτα) εις βάρος δύο γυναικών ελληνικής καταγωγής από τη Β. Ήπειρο.

Όπως υπογραμμίζει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η συγκεκριμένη υπόθεση, με δράστες δύο ανήλικους και τρεις ενήλικους αφορά σε μία από τις «επιμέρους» αξιόποινες πράξεις (περίπου 60) που διαπράχθηκαν στα πλαίσια της επιλήψιμης δραστηριότητας της Χρυσής Αυγής και έχει συσχετιστεί με τη δικογραφία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση είχε αρχικά υποστηριχτεί από το «Ελληνικό Συμβούλιο Για τους Πρόσφυγες» στα πλαίσια του έργου ENOUGH κατά το στάδιο της εκδίκασης ενώπιον του Τριμελούς Δικαστηρίων Ανηλίκων (Αρ. απόφασης 225/2013, καταδικαστική για επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράνομη οπλοφορία).

Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων, με παράσταση ως πολιτική αγωγή δικηγόρων τόσο του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες όσο και της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στα πλαίσια του υπό υλοποίηση έργου «Υποστηρικτικές, Συνοδευτικές και Νομικές Υπηρεσίες σε θύματα εγκλημάτων μίσους», κήρυξε ενόχους τους ενήλικους κατηγορούμενους για όλα τα αδικήματα (ληστεία, επικίνδυνη σωματική βλάβη, οπλοφορία) και καταδίκασε τους παρόντες δύο κατηγορούμενους, δράστες της επίθεσης σε κάθειρξη 14 ετών και 10 μηνών και 15 ετών και 6 μηνών αντίστοιχα. Ο τρίτος κατηγορούμενος όντας απών καταδικάστηκε επίσης σε κάθειρξη 14 ετών και 10 μηνών.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο δέχτηκε ότι οι δράστες περικύκλωσαν τις παθούσες-πολιτικώς ενάγουσες, ο ένας δε εκ των κατηγορουμένων , αφού τις ρώτησε αν είναι Ελληνίδες, ζήτησε την ταυτότητά τους (!) και χτύπησε το ένα θύμα στο πρόσωπο. Την ίδια στιγμή ο δεύτερος κατηγορούμενος έφτυσε το θύμα στο πρόσωπο, της αφαίρεσε την τσάντα, ενώ χτύπησε με πτυσσόμενο γκλομπ την αδερφή της.
Αμέσως μετά, άρχισε όλη η ομάδα, δέκα άτομα, να τις χτυπά με μεταλλικά και ξύλινα ρόπαλα και γροθιές, με αποτέλεσμα το ένα θύμα να χάσει τις αισθήσεις του. Αποτέλεσμα της επίθεσης-πογκρόμ εις βάρος των δύο ανυπεράσπιστων μεσηλίκων γυναικών ήταν ο σοβαρός τραυματισμός τους, η αφαίρεση της τσάντας που περιείχε το ποσό των 50 ΕΥΡΩ και προσωπικά αντικείμενα, ενώ προσπάθησαν να αφαιρέσουν και το κινητό τηλέφωνο του δεύτερου θύματος. .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο δε δέχτηκε ότι οι δράστες τέλεσαν τα ως άνω αδικήματα εμφορούμενοι από μίσος εξαιτίας της εθνοτικής καταγωγής των παθουσών, δεν έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στις εφέσεις των δραστών, κρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι πρόκειται για επικίνδυνους δράστες που προέβησαν στις ανωτέρω πράξεις με ιδιαίτερα βάναυσο και εξευτελιστικό τρόπο. Οι δράστες αναμένεται να οδηγηθούν στη φυλακή.

Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» – Αύξηση παροχής υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες – το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 29 Φεβρουαρίου 2016.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης