Στη φυλακή του Κορυδαλλού οδηγείται και ο δεύτερος πρωταγωνιστής του κυκλώματος της επενδυτικής φούσκας μετά την απολογία του στη 10η τακτική ανακρίτρια.

Ο 47χρονος Γιώργος Δασκαλέας, ο άνθρωπος που εμφανιζόταν ως «γκουρού των οικονομικών», κρίθηκε προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δύο πρωταγωνιστές προσέγγιζαν στο πλαίσιο λειτουργίας των επενδυτικών δομών διάφορα άτομα-επενδυτές και επικαλούμενοι τις εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις υπόσχονταν κέρδη…Κι αυτό παρά την προσπάθεια του Γιώργου Δασκαλέα να… επιστρέψει τις ευθύνες στον άλλοτε στενό του συνεργάτη Γιάννη Λίτινα, που έχει ήδη πάρει τον δρόμο για τη φυλακή κατηγορούμενος για την επενδυτική απάτη των 500 εκατ. ευρώ.

Στην απολογία του ο Γιώργος Δασκαλέας υποστήριξε πως «επεστράφησαν στους επενδυτές περισσότερα κεφάλαια από όσα επενδύθηκαν», ισχυριζόμενος πως ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγος ή οι συνεργάτιδές του είχαν οποιαδήποτε διαχειριστική εξουσία στα funds ή στην περιουσία τους.

«Στην πραγματικότητα μόνος δικαιούχος των funds ήταν ο Γιάννης Λίτινας, ο οποίος από κοινού με τη δικηγόρο Κύπρου ασκούσαν διοίκηση και διαχείριση. Ο Λίτινας ήταν αυτός που απαιτούσε να εμφανίζονται πλασματικές αποδόσεις προκειμένου να προσελκύσει μεγάλους και καινούργιους επενδυτές» είπε ακόμη ο Γ. Δασκαλέας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη σύμφωνη γνώμη της 10η τακτικής ανακρίτριας και του εισαγγελέα οι τρεις συγκατηγορούμενές του αφέθηκαν ελεύθερες με περιοριστικούς όρους.

Συγκεκριμένα, τους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης σε ΑΤ, ενώ οι δύο εξ αυτών (σύζυγος και μία συνεργάτιδα) κλήθηκαν επιπλέον να καταβάλουν εγγύηση 300.000 ευρώ. Νομικός συμπαραστάτης των παραπάνω είναι ο γνωστός δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Δικογραφία-φωτιά

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δύο πρωταγωνιστές «προσέγγιζαν στο πλαίσιο λειτουργίας των επενδυτικών δομών διάφορα άτομα-επενδυτές και επικαλούμενοι τις εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις και τους ακαδημαϊκούς τίτλους του χρηματιστή, ο οποίος παρουσιαζόταν ως “ειδήμων” στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος και ισχυριζόταν ότι είχε εφεύρει μια παγκοσμίως πρωτοποριακή και τεχνικά προηγμένη μεθοδολογία ανάλυσης της αγοράς που προέβλεπε την ανθρώπινη συμπεριφορά, οι κατηγορούμενοι τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στις εκάστοτε δομές που είχαν συστήσει για τον σκοπό αυτόν, υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούσαν το 3% μηνιαίως».

Βαριές κατηγορίες

Σημειώνεται ότι, κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης, της συνέργειας σε απάτη, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της συνέργειας σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Διαβάστε τις αποκαλυπτικές έρευνες του zougla.gr για την υπόθεση:

Κυνηγούσαν 1 δισ. δολάρια, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016, 21:00

Πώς στήθηκε η απάτη του αιώνα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016, 20:20

Χειροπέδες στους “αρχιτέκτονες” της πυραμίδας, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Μαΐου 2016, 22:15  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης