«Φούσκα» χαρακτηρίζουν τα νέα στοιχεία που εστάλησαν στη Βουλή την περιβόητη πανδημία γρίπης η οποία είχε ως αποτέλεσμα, να γίνουν παραγγελίες τεράστιων ποσοτήτων εμβολίων επί των ημερών του Δημ. Αβραμόπουλου αλλά και αντι-ικών σκευασμάτων, την περίοδο 2006-2011, που έμειναν τελικά στα …αζήτητα, προκαλώντας ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στο δημόσιο.

Καταπέλτης είναι η έκθεση ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) που πήρε ήδη το δρόμο για τη Βουλή η οποία καταρρίπτει την αναγκαιότητα μαζικής προμήθειας αντι-ικών φαρμάκων, τονίζοντας πως δεν υπήρχαν επιστημονικά στοιχεία που να «επιβεβαιώνουν» την εμφάνιση πανδημίας στη χώρα μας και να δικαιολογούν αφενός το φόβο του πληθυσμού και αφετέρου την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης κατάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση αυτή που παραδόθηκε στη Δικαιοσύνη, στα τέλη του περασμένου έτους έρχεται να αμφισβητήσει με τον πιο επίσημο τρόπο τη σκοπιμότητα αγοράς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο τόσο μεγάλου αριθμού αντι-ικών φαρμάκων αλλά και εμβολίων τα οποία στη συνέχεια παρέμειναν αδιάθετα στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ)

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραγγελίες των αντι-ικών σκευασμάτων αποτέλεσαν «καρμπόν» των παραγγελιών που έγιναν και για τα εμβόλια, σε εφαρμογή του σχεδίου για την αντιμετώπιση της λεγόμενης πανδημίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΣΕΥΥΠ, ουδέποτε υπήρξαν συνθήκες πανδημίας στη χώρα μας, από το 2006 έως το 2011. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης, δεν εμφάνισε χαρακτηριστικά πανδημίας, και ουδόλως έπρεπε να εφαρμοστεί εθνικό σχέδιο δράσης αντιμετώπισης της με παραγγελίες φαρμάκων ευρείας κλίμακας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, όπως σημειώνεται, βασική προϋπόθεση για την εκπόνηση τέτοιου σχεδίου εθνικής δράσης με μαζικές παραγγελίες και αποθήκευση των φαρμάκων, ήταν η εργαστηριακή επιβεβαίωση κρούσματος που να αποδεικνύει την ύπαρξη πανδημίας, που όμως ποτέ δεν υπήρξε. Κυρίως όμως, δεν προβλέφθηκε στη σχετική σύμβαση η δυνατότητα επιστροφής των σκευασμάτων στις εταιρίες, με αποτέλεσμα να παραμείνουν στις αποθήκες.

Ακόμη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ουδέποτε εστάλησαν από το ΕΟΦ στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι σχετικοί φάκελοι προκειμένου να διενεργηθεί ο προβλεπόμενος προσυμβατικός έλεγχος από το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο.

Την παραγγελία για έρευνα στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας είχε δώσει η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευγενία, μετά από καταγγελία του Ε.Ο.Φ προς το υπουργείο Υγείας, στις 20 Ιανουαρίου του 2017. Σε αυτή, ο Οργανισμός ανέφερε ότι έχουν παραμείνει αδιάθετες τεράστιες ποσότητες αντί-ικών φαρμάκων στις εγκαταστάσεις του ΙΦΕΤ.

Στην προσπάθειά της η εισαγγελέας να ελέγξει τις καταγγελίες του ΕΟΦ παρήγγειλε έρευνα στο ΣΕΥΥΠ και η έκθεσή του παραδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2017.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΣΕΥΥΠ η ζημία που συντελέστηκε στα δημόσια ταμεία από την αγορά των αντί-ικών φαρμάκων την περίοδο 2006-2011, ξεπερνά τα 12.000.000 ευρώ.

Τα στοιχεία αυτής της έρευνας διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς η οποία, τα συσχέτισε με άλλη παλαιότερη δικογραφία που είχε τεθεί στο αρχείο και αφορούσε την προμήθεια αντι-ικών φαρμάκων αλλά και των αντιγριπικών εμβολίων (πανδημικών εμβολίων) που παραγγέλθηκαν επί υπουργίας Δημήτρη Αμβραμόπουλου. Η δικογραφία απεστάλη στη βουλή, αμελλητί, χωρίς περαιτέρω αξιολόγηση, προκειμένου να διερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης