Ενώπιον της Ολομέλειας κατατίθεται την Πέμπτη το σχέδιο νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), μέσω του οποίου το Υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να συγκεντρώσει έσοδα, συνολικού ύψους 3,9 δισ. ευρώ, εντός του 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο φόρος για τα αγροτεμάχια διαμορφώνεται στο ένα ευρώ ανά στρέμμα, με παράλληλη απαλλαγή των κτισμάτων από πρόσθετες επιβαρύνσεις εντός αυτών, την ίδια στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναμένει το «πράσινο φως» από την τρόικα για να οδηγήσει το σχέδιο στη Βουλή.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με το πώς θα εισπραχθούν 1,25 δισ. ευρώ, περισσότερα από τον αρχικό στόχο των εσόδων (2,65 ευρώ), που είχε συμφωνηθεί ύστερα από συνεχείς διαβουλεύσεις στο εσωτερικό των δύο κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως δεν υπάρχει υπέρμετρη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας εντός του 2014, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς για επιπλέον εισπράξεις, συνολικού ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2013.

Ειδικότερα, εξήγησε πως «η πραγματική αύξηση, το 2014 έναντι του 2013, είναι της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ και οφείλεται στο γεγονός ότι τους πρώτους μήνες του 2014 θα εξοφληθούν και οι τελευταίες δόσεις του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) του 2013».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, τόνισε ότι το 2013 εισπράττονται ΦΑΠ τριών ετών, συνολικού ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως, ακριβώς επειδή αφορούν σε φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών, καταγράφονται στους άμεσους φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ). Αυτό σημαίνει ότι το 2013 το σύνολο των φόρων περιουσίας που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι, ανεξάρτητα από τους κωδικούς του Προϋπολογισμού που καταγράφονται, είναι συγκρίσιμο με αυτό που θα καταβάλουν το 2014.

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Σε σχέση με το αρχικό προσχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΑ) τα κλιμάκια για τις οικίες μειώνονται από 30 σε 12.

Στο πρώτο κλιμάκιο, για ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 500 ευρώ ανά τ.μ., ο βασικός φόρος περιορίζεται στα 2 ευρώ, ενώ ο ανώτατος συντελεστής των 13 ευρώ επιβάλλεται για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 5.001 ευρώ ανά τετραγωνικό. Ακόμη προβλέπονται συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας και πρόσοψης.

Για τους βοηθητικούς χώρους προβλέπεται μείωση του κύριου φόρου στο 10%. Επιπλέον, προβλέπονται σημαντικές μειώσεις συντελεστών για απαλλοτριωτέα, διατηρητέα, παλαιά και ημιτελή κτίσματα καθώς και κτήρια ειδικών χρήσεων. Την ίδια στιγμή τα κλιμάκια φορολόγησης για τα οικόπεδα παραμένουν 25 και ο φόρος κυμαίνεται πλέον από 3 έως 9 ευρώ το στρέμμα.

Σχετικά με τα αγροτεμάχια, ο βασικός φόρος περιορίζεται σε 1 ευρώ το στρέμμα, ενώ διαγράφεται ο συντελεστής θάλασσας και επιβάλλονται χαμηλότεροι συντελεστές χρήσης. Οι νέοι συντελεστές είναι:

– 0,1 για τα δασικά
– 0,5 για βοσκοτόπια
– 2 για κάθε είδους καλλιέργειες
– 5 για λατομεία και
– 8 για εκθέσεις.

Από την προσαύξηση κατοικίας στα αγροτεμάχια απαλλάσσεται η πρώτη κατοικία έως 150 τ.μ.. Παράλληλα, από τον φόρο εξαιρούνται μαντριά, στάνες, πτηνοτροφεία, αποθήκες, κτηνοτροφεία, χοιροτροφεία, θερμοκήπια, πρόχειρα καταλύματα και χώροι στέγασης μηχανημάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης