Στη Βουλή έφτασε το ζήτημα της περικοπής κατά 25% των κρατικών κονδυλίων για την κατασκευή και συντήρηση εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων, με 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνουν σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο.

Το θέμα είχε αναδείξει το zougla.gr, δημοσιεύοντας σχετικές παρεμβάσεις της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων, ενώ η αρχική αντίδραση του υπουργείου ήταν να χαρακτηρίσει το γεγονός ως «κακόβουλη προπαγάνδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθεί η σχετική ερώτηση των 43 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: 

Προς τον κο Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Περικοπή του Π/Υ χρηματοδότησης των δήμων για κατασκευή, συντήρηση και εξοπλισμό  εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων, από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 3  Ιουνίου 2019, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στη δημοσίευση της  με  αρ.  42256/3.6.2019  πρόσκλησης Χ, με τίτλο «Κατασκευή επισκευή συντήρηση και εξοπλισμός  εγκαταστάσεων καταφυγίων  αδέσποτων  ζώων συντροφιάς» στο πλαίσιο του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ  ΙΙ».

Η πρόσκληση, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ.  ευρώ, αφορούσε στη χρηματοδότηση των Δήμων και των Νομικών τους Προσώπων για τη δημιουργία και τη βελτίωση των παραπάνω υποδομών. Σκοπός της πρόσκλησης ήταν η αδειοδότηση και νόμιμη λειτουργία των καταφυγίων αδέσποτων ζώων καθώς και  η  αναβάθμιση της ποιότητας διαχείρισης και προστασίας των αδέσποτων ζώων από τους Δήμους, σε εφαρμογή  και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζωών Συντροφιάς.

Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων από τους δήμους, η πρόσκληση όρισε  την 31 η Δεκεμβρίου 2019. 79487/7.11.2019) Στις 7  Νοεμβρίου 2019, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην  τροποποίηση (Α.Π. της προϋπολογισμό της από παραπάνω πρόσκλησης 20 εκ. σε  15  εκ.  ευρώ, μειώνοντάς τον παρά το γεγονός ότι η εν λόγω χρηματοδότηση αποτελούσε πάγιο αίτημα των φιλοζωικών ενώσεων και  έδινε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα των Δήμων.

Η περικοπή του προϋπολογισμού της πρόσκλησης κατά 5  εκ.  ευρώ, δηλαδή κατά 25%, έρχεται σε πλήρη  αντίθεση με τις εκπεφρασμένες κατά καιρούς ευαισθησίες του ίδιου του Πρωθυπουργού για τα αδέσποτα  ζώα.  Υπενθυμίζουμε ότι με αφορμή σχετική ερώτηση που δέχθηκε στη Δ.Ε.Θ. ο κ. Μητσοτάκης: 

• Αναγνώρισε τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι ως προς την τέλεση της αρμοδιότητάς τους για τα ζώα συντροφιάς και τα προβλήματα των  δημοτικών κυνοκομείων 

• Δήλωσε την πρόθεσή του να υπάρξει συνεργασία με το πολύ ζωντανό, όπως το αποκάλεσε, φιλοζωικό κίνημα της χώρας μας. Η εν λόγω περικοπή του προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση των Δήμων προκάλεσε την εύλογη αντίδραση της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, η οποία εξέφρασε την έντονη ανησυχία της εκδίδοντας σχετικό δελτίο Τύπου. Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα στον Τύπο, επικαλούνται πηγές Υπουργείου Εσωτερικών και εμφανίζονται ως απάντησή του στη Συνομοσπονδία, τα οποία: 

• Πληροφορούν ψευδώς ότι η αρχική προθεσμία της πρόσκλησης είχε λήξει στις 31/10/2019 και ότι με από 18/09/19 απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου, δόθηκε παράταση έως την 31/12/2019

• Χαρακτηρίζουν τους ΟΤΑ απρόθυμους να καταθέσουν προτάσεις χρηματοδότησης 

• Αποκαλούν κακόβουλη προπαγάνδα σε βάρος του Υπουργείου Εσωτερικών οποιαδήποτε άλλη πληροφόρηση.   

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

• Για ποιο λόγο προχώρησε στην περικοπή του π/υ της χρηματοδότησης των Δήμων; 

• Προτίθεται να προχωρήσει σε ανάκληση της απόφασής του για περικοπή του π/υ; 

• Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει προκειμένου να υποστηρίξει τους Δήμους στην αξιοποίηση των πόρων της πρόσκλησης; 

• Δεδομένου ότι οι νέες δημοτικές αρχές ανέλαβαν καθήκοντα μόλις την 1η Σεπτεμβρίου, προτίθεται να δώσει παράταση για την υποβολή προτάσεων πέραν της 31/12/2019;  

Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε σε ρεπορτάζ του το zougla.gr, υπάρχουν έτοιμες εγκαταστάσεις, πληρωμένες από τον ελληνικό λαό, στον Ασπρόπυργο, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν άμεσα (δήμοι της Αττικής έχουν υποβάλει σχετικά αιτήματα), όμως αυτές… ρημάζουν.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης