«Στιγμές» του ερευνητή Γιώργου Τσούκαλη

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 1 Αυγούστου 2015, 17:04
«Στιγμές» του ερευνητή Γιώργου Τσούκαλη
Της Βίκυς Μπαφατάκη*

Ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης αποκαλύπτει «Στιγμές» αποκλειστικά στο www.zougla.gr.

Σε ένα παλιό αρχοντικό, αποτύπωμα από την εποχή των καπνεμπόρων – αρχές 20ου αι. - στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, στο καφέ Favela που ακόμη υπάρχουν μοσχοβολιές μιας άλλης εποχής «ξεδίπλωσα στιγμές» με τον Αντιπρόεδρο του Ελληνικού παραρτήματος των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, Γιώργο Τσούκαλη και αγαπημένο μου φίλο. Μου απίθωσε μνήμες, συγκινήσεις και μια πορεία ζωής αξιοζήλευτη.

Αφορμή της επίσκεψής του στην Ξάνθη, η εκδήλωση των G. Sciacca, η έναρξη της καμπάνιας ενάντια στην αρχαιοκαπηλία και τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πολιτιστικός εθελοντής έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος από τη ζωή του στην επιστροφή κλεμμένων θησαυρών και στο κυνήγι των αρχαιοκάπηλων. Ευαίσθητος, ιπποτικός, ευγενής και μεγαλόψυχος στενεύει με τους μικρόψυχους ανθρώπους και απλώνεται όπου υπάρχει αγάπη και καλοσύνη…

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα. Η οικογένειά του φτωχή αλλά δεμένη, του έδωσε τις πρώτες καλές βάσεις στη ζωή του. Ως παιδί και έφηβος ήταν ζωηρός και μέσα σε κάθε ζαβολιά, αλλά σεβόταν τους μεγαλύτερους και ό,τι έπρεπε. Όταν πέρασε στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά πείνασε και υπήρξαν μέρες που από Παρασκευή έως Δευτέρα είχε μόνο ένα μπουκάλι γάλα κι ένα κιλό ψωμί. Συγκινείται όταν μιλά για τον πατέρα του που έχασε νωρίς… Δούλεψε σκληρά και επέλεξε να γίνει ιδιωτικός ερευνητής. Η δουλειά του, όπως δηλώνει, είναι συνυφασμένη με τον κίνδυνο και κάθε φόβο τον ξεπερνά με θράσος. «Στη ζωή» όπως αναφέρει «όλες οι εμπειρίες ακόμη κι οι αρνητικές είναι βάσεις για να μπορείς να συνεχίσεις τη ζωή σου καλύτερα, να την αξιολογείς καλύτερα…». Θεωρεί το χρήμα μέσον άνετης ζωής κι όχι αυτοσκοπό.

Αναπολεί κορυφαίες στιγμές, όπως η γέννηση του γιου του, η επιστροφή των αρχαίων της Κορίνθου. Μιλά για στιγμές που πόνεσε κι άλλες που πικράθηκε… Του αρέσει να ζει έντονα, παρέα με τους φίλους του κόντρα στη μοναξιά που φοβάται…

Τεράστια η προσφορά του στην πατρίδα μας με τη διάσωση πάνω από 15.000 αρχαιοτήτων και τον διαρκή αγώνα του ενάντια στην αρχαιοκαπηλία. Βραβεύτηκε στο Βατικανό για την προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό και σήμερα είναι σημαιοφόρος στην καμπάνια που ξεκινά από επιστήμονες εθελοντές ενάντια στην λαθρεμπορία της ιστορίας μας.


*Βίκυ Μπαφατάκη – Αρχαιολόγος – Επικοινωνιολόγος

Διαβάστε επίσης:


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 2 Αυγούστου 2015, 15:00