Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Επί ποδός βρίσκονται οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να καταφέρουν να ξεδιαλύνουν το τοπίο γύρω από την άγρια δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, χτες στο γραφείο του που βρίσκεται επί της οδού Ασκληπιού. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αρχές έχουν ρίξει όλη την προσοχή τους στις σοβαρές ποινικές υποθέσεις που είχε αναλάβει ο δικηγόρος τα τελευταία χρόνια, καθώς εκεί πιστεύουν πως βρίσκεται το νήμα που θα οδηγήσει στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο δραστών. 

Από την ιατροδικαστική εξέταση φαίνεται πως οι δύο δράστες πυροβόλησαν το θύμα με όπλο μικρού διαμετρήματος, τραυματίζοντάς τον -με μία σφαίρα- θανάσιμα στον θώρακα. Ειδικότερα στο σχετικό πιστοποιητικό, ως αιτία θανάτου, αναφέρεται: Τυφλό τραύμα θώρακος δια βολίδος πυροβόλου όπλου προκληθέν με συνοδές κακώσεις αριστερού ημιθωρακίου και αριστερής άνω κοιλιακής χώρας – ανθρωποκτονία. Αιτία θανάτου: Τυφλό τραύμα θώρακος δια βολίδος πυροβόλου όπλου προκληθέν με συνοδές κακώσεις αριστερού ημιθωρακίου και αριστερής άνω κοιλιακής χώρας – ανθρωποκτονία.

Όπως ανέφερε ο ιατροδικαστής κ. Ντιλέρνια, μιλώντας στο zougla.gr, η πορεία της σφαίρας προκάλεσε στο θύμα μεγάλες εσωτερικές κακώσεις. Η σφαίρα εισήλθε από τη δεξιά πλευρά παραστερνικά και ακολούθησε πορεία προς τα δεξιά και προς τα κάτω. Του χτύπησε τις πύλες του αριστερού πνεύμονα, το συκώτι και προκάλεσε αιμορραγία στο άνω τμήμα της κοιλιακής αορτής και περινεφρικό αιμάτωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο κ. Ντιλέρνια ανέφερε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ότι, από την εξέταση του θύματος, οδηγείται στο συμπέρασμα πως οι δράστες δεν επέλεξαν τυχαία να πλήξουν το θύμα σε αυτό το σημείο. «Ήξεραν που να πυροβολήσουν» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Του είχαν κλείσει ραντεβού

Όπως έγραψε από χτες το zougla.gr, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής συλλεχθεί, οι δράστες φέρονται να έκλεισαν ραντεβού με τον δικηγόρο προκειμένου να συζητήσουν, υποτίθεται, κάποια υπόθεση.  Χτύπησαν το κουδούνι του διαμερίσματος ως πελάτες και ο συνεργάτης του δικηγόρου τους άνοιξε την πόρτα. Οι δύο άνδρες ζήτησαν να δουν τον δικηγόρο και ο συνεργάτης, τους πέρασε στο γραφείο του και κατόπιν στην αίθουσα συσκέψεων. Στην αρχή και τα τέσσερα άτομα ήταν μαζί αλλά κάποια στιγμή οι δύο δράστες ζήτησαν από τον συνεργάτη να εξέλθει για να συζητήσουν ένα προσωπικό ζήτημα με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο.

Οι δύο άνδρες μιλούσαν σπαστά ελληνικά, ήταν ηλικίας γύρω στα 35, ο ένας μετρίου αναστήματος και ο άλλος πιο κοντός και φαίνεται να παρέμειναν στο χώρο του δικηγορικού γραφείου της οδού Ασκληπιού για περίπου 20 λεπτά. Αυτό είναι και το στοιχείο που «ιντριγκάρει» τους αστυνομικούς και τους οδηγεί στην σκέψη ότι ίσως να μην πρόκειται για πληρωμένη εκτέλεση. Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν πηγές στο zougla.gr, αυτοί που εκτελούν συμβόλαια δεν μπαίνουν σε γραφεία, καλύπτουν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και δεν μένουν τόση ώρα με το θύμα. Πρέπει να σημειωθεί παράλληλα ότι στη σκηνή του εγκλήματος δεν εντοπίστηκε κανένας κάλυκας. 

Όσον αφορά στις υποθέσεις που είχε κατά το παρελθόν χειριστεί ο δικηγόρος και αναλύονται από τις Αρχές, αυτές κυρίως είναι:

Α/ Υποθέσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα
Β/ Η υπόθεση της Energa Hellas Power και
Γ/ Οι στημένοι αγώνες του ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο η δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου να σχετίζεται με τμήμα της υπόθεσης που χειριζόταν και που αφορούσε την απόπειρα δολοφονίας το 2014 σε βάρος άλλου δικηγόρου για την οποία είχαν κατηγορηθεί δύο Αλβανοί, πολύ γνωστοί στην Ασφάλεια για σοβαρές εγκληματικές ενέργειες.

Οι δύο αυτοί Αλβανοί πριν από έναν χρόνο είχαν κατονομάσει ως ηθικό αυτουργό για την απόπειρα δολοφονίας κατά του δικηγόρου, έναν βασικό κατηγορούμενο που εμπλεκόταν στο σκάνδαλο της εταιρείας Energa Hellas Power, τον οποίο και εκπροσωπούσε ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος. Πρόκειται για τον εκπρόσωπο της εταιρείας Energa Power Trading, Αχιλλέα Φλώρο. Πάντα κατά πληροφορίες η πλευρά του εμπλεκόμενου στην υπόθεση της Energa, έχει κατηγορήσει τους δύο Αλβανούς για εκβίαση.

Όσον αφορά τις άλλες υποθέσεις ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος είχε ασχοληθεί με τον φάκελο της τράπεζας Proton Bank αλλά εκπροσωπούσε και τον Θωμά Λιακουνάκο στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Είχε αναλάβει την υπόθεση των ληστών των χρηματοκιβωτίων και υπήρξε νομικός σύμβουλος σε ΜΜΕ. Για ένα διάστημα εκπροσωπούσε νομικά και τον εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη μέχρις ότου αντικαταστάθηκε από τον Αλέξη Κούγια.

Τι έχουν καταθέσει οι μάρτυρες

Η αστυνομία από την πρώτη στιγμή προσπαθεί να βάλει σε τάξη τις καταθέσεις των μαρτύρων ιδιαιτέρως αυτήν του άμεσου συνεργάτη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου ο οποίος όμως το πρώτο διάστημα μετά τη δολοφονία ήταν σε κατάσταση σοκ. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που διαθέτει η αστυνομία οι δύο δολοφόνοι ενδεχομένως να είχαν κλείσει επαγγελματικό ραντεβού με τον δικηγόρο.

Έφθασαν στο γραφείο, χτύπησαν το κουδούνι και τους άνοιξε την πόρτα ο συνεργάτης του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και μετά από μια σύντομη κουβέντα μαζί τους εισήλθαν στο γραφείο του δικηγόρου και κατόπιν στην αίθουσα συσκέψεων όπου παρέμεινε ο συνεργάτης για λίγα λεπτά. Κατά τις πληροφορίες τα δύο άτομα μιλούσαν σπαστά ελληνικά. Ζητήθηκε από τον συνεργάτη να εγκαταλείψει την αίθουσα προκειμένου να μιλήσουν οι δύο εκτελεστές με τον δικηγόρο πιο άνετα και στη συνέχεια εξελίχθηκε η σκηνή του φονικού.

Το επίκεντρο των ερευνών της αστυνομίας αφορά πλέον στο μαγνητοσκοπημένο υλικό που έχει συλλεχτεί από τις κάμερες ασφαλείας επί της οδού Ασκληπιού και που βρίσκονται εγκατεστημένες σε διάφορα καταστήματα, αλλά και εκείνες που ελέγχουν την κυκλοφορία. Η αστυνομία προσπαθεί να χαρτογραφήσει την άφιξη των δύο δολοφόνων και το δρομολόγιο διαφυγής τους.

Φωτογραφίες από το σημείο της εκτέλεσης:

Φωτογραφία από διπλανό διαμέρισμα:


 
Διαρροές από την αστυνομία αναφέρουν πως τα δύο αυτά άτομα ενδεχομένως να προέρχονται από τις πρώην ανατολικές χώρες, πιθανότατα από γειτονικές προς την Ελλάδα, ενδεχομένως όμως και από τον Καύκασο. Όλες αυτές οι πληροφορίες βεβαίως υπόκεινται στην βάσανο της διασταύρωσης και της επιβεβαίωσης.

Η Πολιτεία διά στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που πληροφορήθηκε τις εξελίξεις από τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Τόσκα ζητεί την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης η οποία έχει προκαλέσει συγκίνηση και αποτροπιασμό στην κοινή γνώμη. Τα ίδια συναισθήματα εξέφρασε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές αλλά και συλλογικότητες όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο οποίος και προχώρησε στην κήρυξη αποχής από τα δικαστήρια για μια εβδομάδα.

Όλα τα ενδεχόμενα κατά την αστυνομία είναι ανοιχτά. Τουλάχιστον σε αυτές τις πρώτες ώρες της έρευνας μετά τη δολοφονία. Την υπόθεση έχει αναλάβει βεβαίως η Ασφάλεια και η Διεύθυνση Εγκλημάτων κατά Ζωής αλλά όπως έχει γίνει γνωστό και η Αντιτρομοκρατική ενημερώνεται συνεχώς για τις έρευνες ενώ κλιμάκιό της είχε σπεύσει από την πρώτη στιγμή στον τόπο του εγκλήματος.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως οι δύο δράστες ενδεχομένως να είχαν τα χαρακτηριστικά τους αλλοιωμένα με κλασσικά μέσα μεταμφίεσης (μουστάκια, περούκες κλπ.) ενώ στην αρχή είχε αναφερθεί πως τουλάχιστον κατά τη διαφυγή τους φορούσαν κουκούλες, στοιχείο που δεν επιβεβαιώνεται.

Η υπόθεση της Energa και οι δύο Αλβανοί

Υπόθεση σχετιζόμενη με το σκάνδαλο της εταιρείας Energa, χειριζόταν ο δολοφονημένος δικηγόρος Μιχάλης Ζαφειρόπουλος. Το θέμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή το 2014 έγινε απόπειρα δολοφονίας εις βάρος άλλου δικηγόρου που χειριζόταν την ίδια υπόθεση.

Δύο σεσημασμένοι αλβανικής καταγωγής που είχαν τότε συλληφθεί, το 2016 είχαν κατονομάσει ως ηθικό αυτουργό της απόπειρας έναν από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση της εταιρείας Energa.

Η απόπειρα

Τον Νοέμβριο του 2014 ο δικηγόρος Γιώργος Αντωνόπουλος έπεσε σε ενέδρα δύο ανδρών καθώς έβγαινε από το σπίτι του, οι οποίοι κρατούσαν ο ένας πιστόλι με σιγαστήρα και ο άλλος Καλάσνικοφ.

Μετά από σύντομο διάλογο πυροβόλησαν τον δικηγόρο στο πρόσωπο, άρπαξαν ένα τσαντάκι που κρατούσε με 30.000 ευρώ και τράπηκαν σε φυγή. Ωστόσο ο δικηγόρος υπήρξε τυχερός γιατί η σφαίρα διέσχισε το κεφάλι χωρίς να βλάψει τον εγκέφαλο και επέζησε.

Ο Αντωνόπουλος από την πρώτη στιγμή υπέδειξε ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης βασικό κατηγορούμενο στο σκάνδαλο Energa – Hellas Power, με τον οποίο αντιδικούσε. Το διάστημα που ακολούθησε, η ΕΛ.ΑΣ. ταυτοποίησε γενετικό αποτύπωμα σεσημασμένου αλλοδαπού, ο οποίος αργότερα συνελήφθη στα σύνορα Σκοπίων – Βουλγαρίας, ενώ προσπαθούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα από την Αλβανία, όπου είχε καταφύγει.

Στην απολογία του φέρεται να περιέγραψε με λεπτομέρειες τη συνάντηση που είχαν με τον εντολέα τους στην Κηφισιά, αυτός και ο συνεργός του, αναγνωρίζοντας έναν από τους βασικούς κατηγορουμένους στο σκάνδαλο Εnerga – Hellas Power.

Το Μάιο 2017 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθήνας αποφάσισε την παραπομπή σε δίκη του εκπροσώπου της εταιρείας Energa Power Trading, Αχιλλέα Φλώρου, για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης