Εν αναμονή του πορίσματος για την τραγωδία που εκτυλίχθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή του Άδενδρου Θεσσαλονίκης και η κοινή γνώμη παραμένει στο σκοτάδι για το τι ακριβώς συνέβη στο δυστύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.

Το πρώτο πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής που έχει συσταθεί για να διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας θα είναι έτοιμο έως την Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής που έχει συσταθεί για να διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας θα είναι έτοιμο έως την ΠαρασκευήΣτο μεταξύ, η ευθύνη για το τραγικό συμβάν δεν έχει αποδοθεί, με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν, την ώρα που οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν απαντήσεις για τον φρικτό τρόπο με τον οποίο έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ είπε πως, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το δυστύχημα προκλήθηκε από μια σειρά γεγονότων, τα οποία θα διευκρινιστούν την Παρασκευή με βάση το σχετικό πόρισμα της επιτροπής.

Ο κ. Κώστας Πετράκης απέφυγε να σχολιάσει τα όσα έχουν ειπωθεί περί μη κατάλληλης σήμανσης, η οποία φέρεται να μπέρδεψε τον έμπειρο κατά τ’ άλλα μηχανοδηγό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τα λεγόμενά του, «το σιδηροδρομικό δίκτυο σε εκείνο το σημείο λειτουργεί επί 12 χρόνια χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν μπορούμε να πούμε εύκολα για το δίκτυο. Ήταν μια πολύ κακή συγκυρία και θα βρούμε τις αιτίες της. Όλα τα σύνθετα συστήματα, όπως ο σιδηρόδρομος, έχουν μία συγκυρία μεταξύ παραγόντων που επηρεάζουν την ασφάλεια. Είναι έμπειρα τα μέλη της επιτροπής, θα βρουν τι έφταιξε».

Ο κ. Πετράκης είπε ακόμη πως η κυκλοφορία στο σημείο θα αποκατασταθεί σε χρονικό διάστημα 12-13 ημερών.

Tα θύματαΤην τελευταία δεκαετία ο ΟΣΕ έχει υποστεί απανωτά πλήγματα, που άλλες φορές αποδίδονται σε ανθρώπινο λάθος (τις περισσότερες) κι άλλες στην ακαταλληλότητα του υλικού. Η εμπειρία δείχνει ότι ο συνδυασμός και των δύο δυστυχώς σκοτώνει…

Επιπλέον, όσοι γνωρίζουν καλά το ζήτημα τονίζουν πως η ελλιπής σηματοδότηση αποτελεί καίριο ζήτημα ασφάλειας σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο. Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για «τυφλά δρομολόγια», κατά τα οποία οι μηχανοδηγοί καλούνται να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί για την αποφυγή παρόμοιων αιματηρών περιστατικών.

Το χρονικό της τραγωδίας – Συγκλονιστικές εικόνες με το φως της ημέρας

Η τραγωδία με την επιβατική αμαξοστοιχία I/C58 της Intercity σημειώθηκε στις 21.45 το βράδυ του Σαββάτου στην τοποθεσία Άδενδρο Θεσσαλονίκης.

Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή, που η μηχανή της αμαξοστοιχίας διαπέρασε ένα σπίτι. Ο εκτροχιασμός συνέβη 200 μ. πριν από τον τοπικό σιδηροδρομικό σταθμό. Στο τρένο βρίσκονταν 70 επιβάτες. Ο αριθμός των νεκρών το μεσημέρι της Κυριακής ανέβηκε στους τρεις, καθώς ένα άτομο κατέληξε στο νοσοκομείο. Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται ακόμα έξι άνθρωποι, με τους γιατρούς να δίνουν μάχη για να τους κρατήσουν στη ζωή, ενώ συνολικά οι τραυματίες ανέρχονται σε 16.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης