«Δεν ξέραμε τίποτα, δεν είχαμε ακούσει τίποτα». Αυτή είναι η γραμμή που ακολουθεί από το απόγευμα της Πέμπτης η «Κιβωτός του Κόσμου» μετά τις σοβαρότατες καταγγελίες για κακοποίηση και ασέλγεια σε βάρος παιδιών που φιλοξενούνταν στο ίδρυμα. Αυτή ήταν και η γραμμή που κράτησε σήμερα ο ιδρυτής της «Κιβωτού», πατέρας Αντώνιος, σε συνέντευξη του στον Alpha και στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου.

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η «Κιβωτός του Κόσμου» και ήξερε και είχε ακούσει. Από τον Αύγουστο είχε γνώση για τις καταγγελίες περί κακοποίησης παιδιών στην δομή του Βόλου, τις οποίες αποκάλυψε μέσω Facebook ο Χρόνης Χλίτσιος –πρώην εργαζόμενος σε αυτήν- και είχε μάλιστα εκδώσει και ανακοίνωση με την οποία τις διέψευδε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την σφραγίδα της οργάνωσης και ημερομηνία 23 Αυγούστου, η «Κιβωτός» απάντησε στις καταγγελίες του παιδαγωγού Χρόνη Χλίτσιου, ο οποίος κατέθεσε στην ασφάλεια Βόλου ότι στη δομή γίνονταν κακοποιήσεις παιδιών.

 «Η Κιβωτός του Κόσμου – Παράρτημα Βόλου, σχετικά με την πρόσφατη ανάρτηση του κου. Χρόνη Χλίτσιου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) περί «καταγγελίας για ξυλοδαρμό ανηλίκων στη δομή του Βόλου» και σχετικά με δημοσιεύματα που αναπαράγουν την ως άνω ανάρτηση, προβαίνει στην εξής ανακοίνωση:

»Την Τετάρτη 10 Αυγούστου, στο γραφείο της Κοινωνικής Υπηρεσίας της Δομής του Βόλου, τρεις ανήλικοι (έφηβοι), συνοδευόμενοι από τον παιδαγωγό τους, έκαναν προφορική αναφορά σε μεμονωμένο περιστατικό άσκησης σωματικής βίας που φαίνεται να έλαβε χώρα μία εβδομάδα πριν (στις 3 Αυγούστου) από συγκεκριμένο στέλεχος του φορέα (ο οποίος δεν ανήκει στο δυναμικό της Δομής του Βόλου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Δύο μέρες αργότερα, στις 12 Αυγούστου, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των υπαλλήλων της Δομής του Βόλου, συντάχθηκε επιστολή προς την διοίκηση της Κιβωτού, διά της οποίας ζητήθηκε να διερευνηθούν όσα ισχυρίστηκαν οι ανήλικοι. Σημειώνεται πως κανένας από τους υπογράφοντες υπαλλήλους δεν ήταν παρών στο συμβάν (ούτε και ο καταγγέλλων κ.Χλίτσιος), οπότε ουδείς δύναται να γνωρίζει την αλήθεια ή την ακρίβεια των ισχυρισμών των ανηλίκων. Η εν λόγω επιστολή εστάλη στα κεντρικά της Κιβωτού στην Αθήνα, την Πέμπτη 18 Αυγούστου το απόγευμα.

»Την ίδια μέρα (18 Αυγούστου) η κεντρική διοίκηση διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση ώστε το ζήτημα να διερευνηθεί εις βάθος και να ακολουθήσουν οι αντίστοιχες συνέπειες. Άμεσα ελήφθη μέριμνα ώστε το συγκεκριμένο στέλεχος (σε βάρος του οποίου εκκρεμεί η άνω αναφορά) να μην έρχεται σε οιαδήποτε επικοινωνία με ανηλίκους μέχρι την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς και αποφασίσθηκε ότι δρομολογούνται οι ενέργειες για την διερεύνηση της υπόθεσης. Σχετικώς ενημερώθηκαν όλοι οι παιδαγωγοί.

»Ωστόσο, παρά τη συλλογική ενέργεια που διενεργήθηκε με γνώμονα το καλό των παιδιών μας, ο συγκεκριμένος υπάλληλος κ. Χρόνης Χλίτσιος, κατέχων τη θέση του παιδαγωγού, προέβη την επόμενη (19 Αυγούστου) σε επώνυμη καταγγελία στην Αστυνομία (όπως πληροφορηθήκαμε μέσω της ανάρτησής του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, η οποία έχει μάλιστα αναπαραχθεί αυτούσια σε διάφορα μέσα). Ιδίως όμως, αλγεινή εντύπωση μας προξένησε το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος παιδαγωγός δεν αρκέστηκε στην καταγγελία στην Αστυνομία (στην οποία φυσικά είχε κάθε δικαίωμα να προβεί, προκειμένου οι αρμόδιες Αρχές να διενεργήσουν τα νόμιμα), αλλά έσπευσε να χρησιμοποιήσει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, χρησιμοποιώντας βαρύγδουπες εκφράσεις περί «ξυλοδαρμών και κακοποιητικών συμπεριφορών», προσβάλλοντας όχι μόνο τους συναδέλφους του παιδαγωγούς αλλά και τον φορέα της Κιβωτού του Κόσμου. Τούτο δε το έπραξε βασιζόμενος σε εξ’ ακοής μαρτυρίες περί άσκησης σωματικής βίας και όχι ξυλοδαρμού (όπως αναληθώς ισχυρίζεται), για τις οποίες μάλιστα είχε λάβει διαβεβαίωση από την Κιβωτό του Κόσμου ότι ήδη διερευνώνται. Πρέπει να σημειωθεί πως κανένας από τους ανηλίκους δεν έφερε πάνω του σημάδια κακοποίησης, καθώς επίσης οι εν λόγω ανήλικοι που προέβησαν στις καταγγελίες  έφασκαν και αντέφασκαν.

»Είναι εξόχως προφανές ότι η δημοσιοποίηση μεμονωμένης αναφοράς περί περιστατικού άσκησης σωματικής βίας (η οποία αναφορά δεν έχει προλάβει να καταστεί αντικείμενο διερεύνησης) που λαμβάνει χώρα υπό τις ανωτέρω συνθήκες, ουδόλως αποσκοπεί στην προστασία των συμφερόντων των ανηλίκων αλλά στην αυτοπροβολή του καταγγέλλοντος και στην προώθηση ιδιοτελών στόχων. Εν προκειμένω, ο κ. Χ. Χλίτσιος, στην ανάρτησή του, επιχειρεί να συνδέσει το καταγγελλόμενο συμβάν με τη λύση της συνεργασίας με την Κιβωτό, ενώ το αληθές είναι ότι η διοίκηση του παραρτήματος του Βόλου είχε λάβει την απόφαση αντικατάστασής του εδώ και αρκετό καιρό, για λόγους αμιγώς εργασιακούς (μάλιστα στην τελευταία επίσημη αξιολόγησή του, είχαν συζητηθεί και οι λόγοι πιθανής απομάκρυνσής του), κάτι για το οποίο είχε ενημερωθεί προ περίπου δύο μηνών από τους προϊσταμένους του. Συνεπώς η καταγγελία που διενήργησε ουδόλως συνδέεται με την απόλυσή του.

»Είναι αυτονόητο πως και η παραμικρή υποψία για την ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής βίας σε δομή παιδικής προστασίας της Κιβωτού του Κόσμου χρήζει άμεσης διερευνήσεως. Όλοι οι παιδαγωγοί και τα μέλη της Κιβωτού του Κόσμου καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή βίας που στρέφεται κατά οποιουδήποτε ατόμου, πόσο μάλλον κατά ανηλίκου. Όλοι οι υπάλληλοι της Κιβωτού του Κόσμου Βόλου ήταν, είναι και θα είναι πάντα δίπλα σε κάθε παιδί που βρίσκεται σε κίνδυνο και θα υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο τρόπο τα δικαιώματά του. Έχουμε το χρέος να προστατέψουμε τα παιδιά μας, για τα οποία ο καθένας από εμάς ξεχωριστά δίνει καθημερινά αποθέματα της ψυχής του και πρώτοι από όλους θα καταδικάζαμε οποιαδήποτε μορφή βίας εις βάρος τους.

»Η Κιβωτός του Κόσμου, πρώτη από όλους, επιθυμεί την άμεση διερεύνηση κάθε μορφής αναφοράς ή καταγγελίας περί άσκησης βίας, για το λόγο αυτό έχει θεσπίσει και εφαρμόζει κάθε ενδεδειγμένο μέτρο, όπως τακτικές επικοινωνίες με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δομών και τους παιδαγωγούς τους αλλά και τα κεντρικά γραφεία, καθώς και ενθαρρύνουμε και τους υπαλλήλους μας στην άμεση αναφορά οποιουδήποτε περιστατικού. Είμαστε δε στη διάθεση της Εισαγγελίας Ανηλίκων για τη διερεύνηση κάθε καταγγελλόμενου περιστατικού. Έτσι και στην περίπτωση αυτή, πέραν της εσωτερικής έρευνας, θέτουμε εαυτούς στη διάθεση της Εισαγγελίας Ανηλίκων για τη διερεύνηση του καταγγελλόμενου περιστατικού. Σε περίπτωση δε που από την εσωτερική έρευνα που ήδη διενεργούμε προκύψουν έστω και ενδείξεις ενός τέτοιου συμβάντος, η Κιβωτός θα λάβει άμεσα, και μάλιστα πριν από την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας, τα αναγκαία μέτρα και συνέπειες, όσο οδυνηρές και αν είναι αυτές για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα».

Δείτε την ανακοίνωση:

Όλα τα παραπάνω διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του πατέρα Αντώνιου ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του δεν γνώριζαν τίποτα για κακοποιήσεις και εξεπλάγησαν από τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Στη συνέντευξη του στον Alpha, ο πατέρας Αντώνιος επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση δηλώνοντας ότι «αποκλείεται να μην είχαμε πάρει είδηση» τέτοια περιστατικά. Επιχείρησε μάλιστα να υποβαθμίσει την αξιοπιστία των καταγγελιών αφήνοντας αιχμές ότι αυτές είναι προϊόντα της φαντασίας παιδιών που φιλοξενούνται ή φιλοξενήθηκαν στις δομές της οργάνωσης και ζητούν εκδίκηση για το γεγονός ότι είναι η «Κιβωτός» στη ζωή τους και όχι οι γονείς τους. Όσο για τις ευθύνες της δικής του οργάνωσης και την εσωτερική έρευνα για τις καταγγελίες; Τα στελέχη της «Κιβωτού» απλώς… έχουν συζητήσει και εκφράζουν την έκπληξη τους. 

 

«Είμαι θλιμμένος με όλα αυτά που ακούω γιατί εμείς έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας 25 ολόκληρα χρόνια στο παιδί που είναι σε ανάγκη και κίνδυνο. Εμείς μάθαμε από ένα δημοσίευμα για την υπόθεση και δεν γνωρίζω τίποτα περισσότερο», σημείωσε αρχικά ο πατέρας Αντώνιος και πρόσθεσε:

«Εμείς φιλοξενούμε παιδιά τα οποία δεν είναι τα συνηθισμένα παιδιά που ξέρουμε. Κάποια προέρχονται από παραβατικές οικογένειες και κάποιο είναι μεγάλα σε ηλικία που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους. Δεν ήξεραν από όρια» ανέφερε και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το τραύμα της ψυχής τους δεν είναι άλλο από την απώλεια του φυσικού τους γονιού. Αυτό είναι κάτι που πολλές φορές δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς».

Για το αγόρι που καταγγέλλει ότι κακοποιήθηκε στη δομή του Κολωνού είπε ότι «δεν ξέρω για ποιο παιδί μιλάτε, δεν γνωρίζουμε το όνομα και το επίθετό του. Έχουμε ζητήσει στοιχεία αλλά δεν τα έχουμε ακόμα λάβει. Σίγουρα σκέπτομαι με βάση τα περιστατικά».

Στη συνέχεια είπε ότι «αποκλείεται να έχουν συμβεί όλα αυτά τα περιστατικά και εμείς να μην τα έχουμε πάρει είδηση. Η Κιβωτός είναι η ζωή μου», πρόσθεσε αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλη η ιστορία αυτή είναι σχεδιασμένη για να συκοφαντήσει το ίδρυμα.

Για το αν έχει ξεκινήσει η ίδια η Κιβωτός κάποια εσωτερική έρευνα για να βρει ποιος βρίσκεται ίσως πίσω από την καταγγελία. «Συζητήσαμε μεταξύ μας και είμαστε όλοι σε έκπληξη» είπε και πρόσθεσε: «Δεν κάνω εγώ εξ ολοκλήρου όλη την δουλειά, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι στις δομές. Όλα αυτά με εκπλήσσουν γιατί στην ουσία μένουμε μέσα στο έργο. Εννοείται ότι αν έχει γίνει κάτι από αυτά θα πρέπει να αλλάξουν όλα».

Τι είπε για την δομή του Κολωνού και του Βόλου

«Στον Κολωνό μαζί με τους παιδαγωγούς είναι περίπου 30 άτομα. Τους μαζέψαμε χθες και μιλήσαμε και υποπτευόμαστε κι εμείς κάποια περιστατικά. Εννοείται ότι μεταξύ μας συζητήσαμε και καθίσαμε όλοι μαζί αλλά δεν έχει συμβεί κάτι».

Εν συνεχεία όμως μίλησε και για την υπόθεση της καταγγελίας που έγινε για τη δομή του Βόλου, όπου εργαζόμενος είχε καταγγείλει ξυλοδαρμό παιδιών, κάτι που οδήγησε στην απόλυση του. Είπε ότι ο υπεύθυνος παιδαγωγός απομακρύνθηκε άμεσα και ότι ο καταγγέλων απολύθηκε όχι επειδή μίλησε στην αστυνομία αλλά επειδή δεν… έκανε για τη δουλειά.

Ο ψυχίατρος Δ. Σούρας είχε γνώση των καταγγελιών από τον Οκτώβριο

Αλλά και ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας είχε γνώση των καταγγελιών εδώ και ένα μήνα, αλλά επέλεξε να σιωπήσει αντί να τις αναφέρει στις αρμόδιες αρχές. «Πριν γίνουν γνωστές οι καταγγελίες, εδώ και ένα μήνα περίπου, είχα πληροφορηθεί κάποια πράγματα , για κακοποιητικές συμπεριφορές σε παιδιά, τις οποίες δεν ήθελα να πιστέψω».

Όπως συμπλήρωσε αυτές οι καταγγελίες «ήταν από άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με παιδιά και εργαζομένους και γνώριζαν πολλά. Είχαν δει πολύ παράξενα πράγματα στις συμπεριφορές κάποιων παιδιών. Θα ακούσουμε δύσκολα πράγματα γι΄ αυτή την υπόθεση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης