Από τη Σουμελά Βερμίου, στη Σουμελά Τραπεζούντας. Για τους Ποντίους η Παναγία Σουμελά στη Τραπεζούντα δεν είναι απλά ένας προορισμός. Είναι ένα από αυτά τα ταξίδια ζωής και όταν τελικά πραγματοποιείται είναι ένα ταξίδι μνήμης και συγκίνησης.

Ο Παντελής Τζερτζεβέλης δεν είναι Πόντιος. Η καταγωγή του είναι από τη Μικρά Ασία ωστόσο και για εκείνον η Παναγία Σουμελά φέτος θα είναι το ορόσημό του. Μαζί με άλλους δυο ποδηλάτες, τον Παναγιώτη Σωτηριάδη και τον Βασίλη Γιοσμά, χωρίς τελικά τη συμμετοχή του Βασίλη Καρυοφυλλίδη ο οποίος έχει ποδηλατήσει μέχρι τη Σουμελά πριν από δυο χρόνια, θα ξεκινήσουν να ενώσουν την Μονή του Βερμίου με τη Μονή της Τραπεζούντας. Με ποδήλατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τάμα

Στόχος της ομάδας είναι μετά από 16 ημέρες, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, να είναι στη Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το 2011 βρέθηκα στον Πόντο ως μέλος μιας δημοσιογραφικής αποστολής η οποία κάλυψε ζωντανά τη θεία λειτουργία. Από τις προηγούμενες ημέρες ερχόμενος σε επαφή με τον κόσμο η καρδιά μου σκιρτούσε καθώς μάθαινα όλο και περισσότερα για την ιστορία της Μονής αλλά και τον ξενιτεμό της θαυματουργής εικόνας της», λέει ο Παντελής Τζερτζεβέλης στο pontos-news.gr.

Τα μετέπειτα χρόνια οι δυσκολίες που πέρασε στον επαγγελματικό τομέα καθώς και μια περιπέτεια υγείας έφερναν συνέχεια στο μυαλό του Παντελή εικόνες από τον Πόντο και τη Σουμελά. «Την τρίτη φορά που ήρθε μέσα μου έκανα ένα τάμα: Παναγία μου θεράπευσέ με και εγώ θα έρθω με το ποδήλατο κοντά σου», αναφέρει.

Και κάπως έτσι «γεννήθηκε» στο μυαλό του το ταξίδι των 1.800 χιλιομέτρων. Για ένα τάμα και ένα κερί για όλους τους Έλληνες. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζήτησαν να ποδηλατήσουν μαζί με την ομάδα προκειμένου να μεταφέρουν και τα δικά τους τάματα στη Σουμελά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης