Επίσκεψη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος έγινε δεκτός με θέρμη από τον περιφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα και από τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης Θ. Καράογλου, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού, περιφερειακών συμβούλων, ιεραρχών, δημάρχων, κ.α..

Ο κ. Βαρθολομαίος εξήρε το έργο που επιτελείται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε διάφορους τομείς, στις υποδομές, στην ανάπτυξη, την υγεία και την κοινωνική πολιτική, κάνοντας ωστόσο ιδιαίτερη μνεία στο θέμα της διαχείρισης των αρχαιολογικών ευρημάτων στο Μετρό Θεσσαλονίκης και χαρακτηρίζοντας την πρόταση της περιφέρειας Κ.Μακεδονίας «πρωτοποριακή λύση του πρώτου σταθμού-Μουσείου σε όλη την Ευρώπη, όπου οι επιβάτες θα μπορούν να συνειδητοποιήσουν καθημερινά την ιστορικότητα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ευχόμαστε υπέρ υγείας και μακροημερεύσεως της υμετέρας φίλης εξοχότητος, κύριε περιφερειάρχα, των εκλεκτών συνεργατών, του ευλογημένου λαού της πατριαρχικής, της ρωμέικης, δηλαδή της ελληνικής Μακεδονίας, από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερον, την καθοριστική συμβολή των μακεδονομάχων ιεραρχών και των διακεκριμένων αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνος», κατέληξε ο κ. Βαρθολομαίος.

Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας εξήρε την προσωπικότητα και το πολυδιάστατο έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη και έκανε ξεχωριστή αναφορά στην ιδιαίτερη ευαισθησία του σε θέματα περιβάλλοντος.

«Με την εμπνευσμένη σας καθοδήγηση, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει αναλάβει ουσιαστικό ρόλο απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις. Με την πολυσχιδή προσωπικότητά σας έχετε κατορθώσει να δώσετε νόημα στην έννοια της Οικουμενικότητας» τόνισε ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας.
Τον κ. Βαρθολομαίο καλωσόρισαν και χαιρέτισαν στη συνέχεια και οι επικεφαλής των παρατάξεων στο περιφερειακό συμβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης ξενάγησε τον κ. Βαρθολομαίο στην ιστορική έκθεση για τους Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας, που φιλοξενείται στο κτίριο της περιφέρειας και στη συνέχεια μετέβησαν στον κήπο, όπου φύτεψαν συμβολικά μία ελιά, «ελαίαν καλλίκαρπον ειρήνης σύμβολον και καταλαγής», όπως αναγράφεται στην επιγραφή που τοποθετήθηκε στη βάση του δέντρου.

Ο κ. Τζιτζικώστας στο τέλος του περιφερειακού συμβουλίου δώρισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη τιμητική πλακέτα ως ενθύμιο της επίσκεψής του, που εικονίζει ένα κλαδί ελιάς, με τέσσερις, όπως ανέφερε, βασικούς συμβολισμούς: την ειρήνη, την αντοχή, τα προϊόντα της μακεδονικής γης και την ανάμνηση της ελιάς που φύτεψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον κήπο της περιφέρειας, «που θα βρίσκεται εκεί στους αιώνες».

Διαβάστε επίσης Eπίτιμος διδάκτωρ του Παν. Μακεδονίας ο Βαρθολομαίος, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013, 23:34

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης